Банкеръ Daily

Общество и политика

Фаза 4 на ваксинацията може да започне в началото на март

"Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32%, а смъртността - с 4 на сто. Но това, което ние установихме за предишните протичания е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост." Това обяви на редовния брифинг за разпространението на коронавируса председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В болниците има над 15% повече пациенти в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост, каквато и при смъртността, уточни Мутафчийски.

"Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането на имунитет става не по-рано от 10-ия ден след поставянето на втората доза ваксина. Дотогава всичко е въпрос на риск", заяви здравният министър Костадин Ангелов. 

По думите му това, което се случва в Европа и в България, е началото на трета вълна. "Винаги съм предпазлив по отношение на категорични отговори. Защото от самото начало коронавирусът опроверга голяма част от нашите отговори", посочи той и допълни, че има организация и до края на февруари и не по-късно от 5 март ще е приключила третата фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.

"Когато имаме 200 заболели на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нищо категорично, за да не подвеждаме българските граждани. Нека те да бъдат спокойни", каза министърът.

"Децата в предучилищна възраст и учениците от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. За 4 седмици през януари имахме леко покачване на случаите. Спорен е въпросът коя среда доколко допринася за увеличаване на коефициента на заразяването, но факт е, че всяко едно взаимодействие го прави. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимодействие", посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, в момента 650 хиляди деца са в училище и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. А изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. 

"Поставили сме си за цел колкото се може по-дълго да продължи присъственото обучение. Идват матури и кандидатстудентски изпити. Най-лошото за една държава е ниското образование на нейните граждани", изтъкна от своя страна здравният министър.  Според него, именно антигенните тестове са решението, което да помогне децата да се задържат по-дълго в училище. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във