Банкеръ Daily

Общество и политика

Фармацевти настояват за снемане на обвинението срещу проф. Асена Стоименова

В отворено писмо до прокуратурата, Министерския съвет, омбудсмана и Министерството на здравеопазването Българският фармацевтичен съюз настоява да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение срещу председателя на Управителния съвет на съюза проф. Асена Стоименова.

Българският фармацевтичен съюз се обръща към компетентните органи с искане да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение за създадена фалшива тревога срещу председателя на проф. Стоименова.

В писмото се казва, че през последните седмици изказаното от проф. Стоименова мнение за възможен недостиг на лекарства се доказа от актовете на здравните власти. Така в края на април министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за хронични и социални заболявания с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг.

В актовете на Изпълнителната агенция по лекарствата също изрично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти. Подобни изявления постъпваха и от Европейската агенция по лекарствата.

В този случай изказванията на проф. Стоименова не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви и продължаването на наказателното преследване е неоснователно, са казва още в писмото. БФС изразява увереност, че органите на наказателното производство ще приключат компетентно в следващите дни този случай.

В подкрепа на проф. Стоименова застанаха над 450 000 магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във