Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фарьорските острови печелят от руските санкции

Рибарски лодки в пристанището на селището Клаксвик на Фарьорските острови.

Фарьорските острови, които са автономна област в рамките на Кралство Дания, не спазват санкциите на Европейския съюз срещу Москва. “Поел съм отговорност към народа си и не вярвам в бойкоти”, коментира в телефонно интервю за агенция “Блумбърг” премиерът на автономията Кай Лео Холм Йохансен.

Архипелагът в Северно море, заселен от норвежките викинги, не е член на ЕС и, за разлика от Норвегия (която също не е част от общността), игнорира санкциите срещу Путин. Което автоматично го изключи от ответните търговски забрани на Москва. Това определено работи в полза на островните рибни ферми и дава основание на водещия местен производител на висококачествена сьомга Bakkafrost да прогнозира, че тази конфигурация ще му позволи да увеличи повече от три пъти износа на риба за Русия.

Критиките на Запада за поведението на Фарьорите били много умерени, твърди 59-годишният Йохансен. Защото той обяснил положението на Брюксел, на датските власти и на администрацията на щатския президент Барак Обама, когато пътувал неотдавна до Вашингтон и Ню Йорк. Датският външен министър Мартин Лидегард заяви на 10 октомври, че “не иска да е арбитър в този случай”. Той посочи, че “не е престъпление да не членуваш в ЕС, нито да не си обект на санкции”. От друга страна, добави Лидегард, е ясно, че

Евросъюзът очаква държавите, които не участват в санкциите срещу Путин, да не се възползват от ситуацията, за да отнемат пазарен дял от тези, засегнати от бойкота.

Търговската разпра между Русия и бившите й врагове от времето на студената война изкривяват търговските потоци, смята Нилс Смедегард Андерсен - главен изпълнителен директор на датския бизнес конгломерат A. P. Moeller-Maersk, който е собственик на най-големия оператор на контейнеровози в света. Андерсен е регистрирал по-висок внос на сьомга, свинско и пилешко месо от Латинска Америка. Правителството на Норвегия, която е най-големият световен производител на сьомга, се опитва да подкрепя рибния си сектор след руското ембарго, като коригира квотите, докато местните фирми търсят нови пазари. Откакто Путин въведе търговските санкции, акциите на норвежката компания Marine Harvest - най-големия световен производител на сьомга, са загубили 3% от пазарната си оценка, докато книжата на Bakkafrost са поскъпнали с повече от 12 процента.

Правителството на Фарьорите е готово да пренебрегне евентуалните протести на Дания по повод етичните задължения за подкрепа на санкциите на ЕС, за които съществува “реален риск”. Архипелагът изнася риба за Русия вече 70 години и е подписал рибарско споразумение още през 1966-а с бившия Съветски съюз. То позволява на руски рибари да спират често на островите, за да зареждат гориво. Търговските връзки на областта с Русия укрепнаха още повече, след като през август Брюксел наложи търговски санкции срещу архипелага заради нарушения на квотите за улов на риба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във