Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФАР СИ ВЪЗВЪРНА 10 МЛН. ECU ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БАНКИ

Управителният съвет на ДФРР взе решение да възстанови 10 млн. ECU по програмата ФАР, получени по различно време от отделни министерства и блокирани в обявените в несъстоятелност БАЛКАНБАНК, Стопанска банка, ЧЗИБ и БЗК. Парите ще бъдат възстановени по сметки на министерствата в БУЛБАНК и БНБ. Чрез Министерството на финансите ДФРР ще встъпи в правата на въпросните министерства към четирите фалирали банки. С други думи, ДФРР ще се стане кредитор на БАЛКАНБАНК, Стопанска банка, ЧЗИБ и БЗК, като ще разчита да си събере парите от осребряването на активите им.


Разблокирането на средствата по програмата ФАР бе едно от изричните условия, които страната ни трябваше да изпълни, за да получи втория транш от 125 млн. ECU по договора за заем, сключен с ЕС в средата на декември миналата година на обща стойност 250 млн. ECU. Преди две седмици България изпълни и друго условие по същия договор - уреди задълженията си към Германия. Става въпрос за 14 млн. марки, дължими на германски банки по линията на Hermes и 344.8 млн. г. марки - задължения по пасивното ни търговско салдо към бившата ГДР.


За получаването на втория транш по заема от ЕС е необходимо да се постигне напредък и при уреждането на взаимоотношенията ни със SACE и CESCE. Това са държавните агенции на Италия и Испания за гарантиране на експортните кредити. Те са обезпечили вземания на италиански и испански търговски банки (за тях вестник БАНКЕРЪ писа в бр.9/2.03 - 8.03.1998 г.) от обявените в несъстоятелност МИНЕРАЛБАНК и Стопанска банка. Тъй като тези две български банки спряха да погасяват задълженията си, техните кредитори си получават парите от SACE и CESCE, които пък си покриват разходите от италианския и испанския бюджет. На свой ред Италия и Испания настояват България да им се издължи. Общата сума на тези дългове е над 132 млн. г. марки, 2.4 млн. щ. долара и 4.4 млрд. песети и те трябва да се уредят в рамките на Парижкия клуб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във