Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФАР ОДОБРЯВА ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ КОНСУЛТАНТ НА ЕКСПРЕСБАНК

Българските медии отново разтупаха сърцата на консултантите и инвестиционните посредници от Лондон до Кипър, като обявиха, че консултантите по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК, ще продават БУЛБАНК.


Всъщност тази седмица ще пристигне отговор дали ФАР одобрява чуждестранния консултант по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК, съобщиха експертите, работещи по програмата САРА.


В началото на юни тази година специална комисия, в която участват представители на БКК и на САРА, изготви листа на кандидатите за консултанти по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК. В нея попаднаха Credit Commercial de France, HSBC Investment Bank, West Merchant Bank, BANEXI, KPMG, N.M. Rotschild, Arthur Anderson, Dresdner Bank, Merrill Lynch International Limited, Central еnd Eastern European Privatisation Network, Internationalle Nederlanden Bank и Bank Ambrosiano Veneto. На 16 юни техните представители се явиха на интервю, след което комисията одобри четирима кандидати за приватизационни консултанти. От това каре (имената на фирмите в него се пазят в тайна) трябваше да бъде излъчен крайният победител. В началото на юли в обстановка на пълна конфиденциалност комисията избра победителя и изпрати становището си за одобрение от ФАР. По настояване на МВФ приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК трябва да приключи до края на септември тази година.


По същия ред протича и изборът на консултант по приватизацията на БУЛБАНК. В нея участват Credit Commercial de France, West Merchant Bank, Rotschild Fond, UBS, CIAB Investment, Dresdner Kleinwork Benson, Merrill Lynch, Bankers Trust, Gapo Emerging Cantris Finance, ABN Amro и Shroders Investment Bank. Срещите на комисията по избора на консултант с представителите на кандидатите - последната бе на 21 юли - се провеждат при закрити врата. Очаква се името на крайния победител в конкурса за БУЛБАНК да стане известно до края на септември тази година, а приватизацията й да приключи през зимата на 1999 година. В Лондон и Ню Йорк се коментира, че най-много шансове има Merrill Lynch.

Facebook logo
Бъдете с нас и във