Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФАР ОДОБРИ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИОННИ КОНСУЛТАНТИ НА ЕКСПРЕСБАНК

Новата приватизационна процедура за ЕКСПРЕСБАНК е вече в ход. Миналата седмица програмата ФАР одобри списъка от дванадесет чуждестранни финансови институции, които ще се състезават за консултанти по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК. В него са Credit Commercial de France, HSBC Investment Bank - Великобритания, WestMerchant, BANEXI - Франция, KPMG - Белгия, N.M. Rotschild - Великобритания, Arthur Anderson - Испания, Dresdner Bank - Германия, Merrill Lynch International Limited - Великобритания, Central еnd Eastern European Privatisation Network - Словения, Internationalle Nederlanden Bank - Холандия, Bank Ambrosiano Veneto. Одобрени са и тръжните документи за конкурса. В тях са посочени основните параметри, на които трябва да отговарят офертите на кандидатите. До края на май кандидат-консултантите трябва да представят своите предложения на БКК. След получаването им консолидационната компания ще проведе интервю с всеки един от кандидатите и в средата на юни ще избере консултанта по приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК. Според календара на банковото раздържавяване тя трябва да бъде продадена до края на септември тази година. Парите - 1.1 млн. ECU, за заплащане на чуждестранния консултант са осигурени от ФАР. Това обаче не означава, че той ще усвои цялата сума. Консултантът ще се отчита на ФАР и ще получава пари само след като докаже направените разходи.


Още 1.4 млн. ECU ФАР е заделила за финансиране на консултанта по приватизацията на БУЛБАНК. Банковата консолидационна компания, която е основен собственик на най-голямата ни банка, вече е изпратила до ФАР списъка на десетте чуждестранни институции кандидати са консултанти по продажбата й, както и тръжните документи, на базата на които те ще представят своите оферти. Очаква се те да бъдат одобрени тази седмица, като по този начин бъде даден ход на приватизационната процедура на БУЛБАНК.


Миналата седмица БКК обяви, че събира оферти на чуждестранни банки, които желаят да сключат договор за мениджърско управление на БИОХИМ. Кандидатите трябва да заявят интереса си до 13 май тази година. След това консолидационната компания ще започне процедура за избор на финансова институция, на която да повери управлението на БИОХИМ. Очаква се мениджърският договор да бъде сключен за срок от две години. През този период западният мениджър ще трябва да подготви БИОХИМ за приватизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във