Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФАНТОМНО БМВ ОТКАРА ЕДУАРД МИНТ КАЙН ЗА ДВЕ ГОДИНИ В ЗАТВОРА

Едуард Минт Кайн бе оправдан от 7-ми състав на Софийския градски съд по наказателно дело 184/1997 година. Между инкриминираните му от Софийска градска прокуратура престъпления изпъква грабежът на БМВ 318, собственост на Мартина Върбанова Върбанова от София. Последвалите събития обаче показват, че най-вероятно този случай е само брънка от една далеч по-тежка верига.


Кой е набеденият?


Едуард Минт Кайн е студент по финанси в Свищов. Баща му е бирманец, а майка му - българка. Живее постоянно в София и е български гражданин. В момента на задържането му е бил на 22 години. Братът и бащата на Едуард Кайн живеят постоянно в Англия, а сестра му - в Германия. Не е осъждан, със завършено средно образование.


До оправдаването му от съда е бил в затвора в Бобов дол.


Подал е жалба срещу българското правосъдие до Европейския съд за правата на човека в Страсбург.


Завръзката на драмата...


На 9 април 1996 г. в централните вестници и по националната телевизия е показана снимка на Едуард Кайн, придружена с обяснението, че той е особено опасен престъпник, който се издирва от органите на МВР. Точно месец преди това, на 9 март, Мартина Върбанова съобщава в 8-о РПУ, че неизвестен мъж е откраднал лекия й автомобил БМВ 318 кабриолет, с рег. номер С 3191 СТ. Тя описва похитителя като младеж на възраст 25-26-годишен, висок около 170 см, с едро скулесто-овално лице, едър нос и огромна уста. Бил е обут в джинси, с късо кожено рокерско яке и черна шапка. Грабителят е идентифициран като Едуард Минт Кайн, въпреки че описанието на Мартина Върбанова изобщо не съвпада с неговата външност. Срещу Кайн е повдигнато обвинение по чл.199, ал.1, т.1 от Наказателния кодекс (НК) във връзка с чл.198, ал.1 за това, че на 9 март 1996 г. е отнел от владение на Мартина Върбанова Върбанова лек автомобил марка БМВ 318 кабриолет с намерение противозаконно да го присвои, като при това е употребил сила и заплашване и затова се касае за грабеж на имущество в особено големи размери.


Единственото доказателство


върху което Софийска градска прокуратура (СГП), следствието и МВР градят своето обвинение, са противоречивите и взаимноизключващи се свидетелски показания на материалнозаинтересованото лице Върбанова. Въпреки това те намират, че са налице достатъчно основания Кайн да бъде изправен пред съда като извършител на престъплението и СГП внася обвинителния акт.


В разпоредително заседание от 10 март 1997 г. съдия-докладчикът Нонка Владова от 7-ми състав на Софийския градски съд (СГС) насрочва делото на открито съдебно заседание на 3, 4 и 5 февруари 1998 г., т.е. близо година по-късно. Мотивите са: техническа невъзможност и изпълнение на съдебна поръчка за призоваване. Същевременно съдия Владова отказва всяка молба на адвокатите на подсъдимия за изменение на мярката за неотклонение задържане под стража.


По една или друга причина, защитниците предприемат свое собствено разследване на случая с откраднатото БМВ. Резултатите от него са изпратени до главния прокурор Иван Татарчев, но без видим успех. Въпреки това именно резултатите от разследването на защитата оборват обвинителния акт в съда и осигуряват оправдателната присъда.


Следствието признава - такава кола няма


В писмо до Галин Стоянов, началник на Службата за предотвратяване и разкриване на нарушения към Министерството на финансите, с входящ номер 1127/2508.97 г. адвокатите на подсъдимия Кайн съобщават, че закупеният на 22 ноември 1995 г. от Мартина Върбанова лек автомобил БМВ 318 с номер на рамата WBABH41080ED36263 е внесен през митница Оряхово с митническа декларация МД1 6507 от 22.11.1995 г. на митница Лом. (При внос на лека кола през границата първоначално физическият внос се урежда с попълване на опростена митническа декларация, докато окончателното уреждане на отношенията между вносителя и държавата става допълнително). Странното обаче е, че за автомобила не е платен акциз в данъчна служба Оряхово.


Стойността на закупеното в Германия БМВ е 37 000 марки. Според адвокатите на Кайн същата сума Мартина Върбанова е платила на продавача ЕТ Имекс - Пламен Петров. Но след кражбата тя била получила застраховка от... 41 500 г. марки.


Проверка на Националната следствена служба установява, че в България не е влизал автомобил БМВ 318 с посочения номер на рамата. При това следователите са проверили голям период от време - 01.01.1995 - 07.04.1997 година.


Независимото разследване пък установява, че регистрацията на въпросното БМВ в столичния КАТ е била извършена, като е приложена непълна и неточна документация.


Прокуратурата не отстъпва...


СГП в лицето на прокурор Любка Стамова, натоварена с надзора върху случая Едуард Кайн, остава недоволна от заключението на Районната следствена служба (РСС) и връща делото за допълнително разследване. Същевременно тя го изземва от VI-и РСС и го прехвърля на Столична следствена служба, удължавайки срока на разследването с два месеца.


На пръв поглед мотивите на прокуратурата не са лишени от основание. Тя отхвърля предложението на районния следовател делото да се прекрати и подчертава, че проведеното разследване е непълно и не е всестранно; като свидетел по делото не е разпитана майката на Мартина Върбанова, а следователят не е изяснил как точно е станало отнемането на колата - дали на улицата, където е станал грабежът е имало осветление и какво е било разстоянието от паркираното БМВ и къщата.


Прокуратурата постановява и разпит на оперативния работник от полицията, работил по случая, за да се изясни как и при какви обстоятелства Мартина Върбанова е разпознала обвиняемия Кайн и по какви белези.


Постановява се и разпит на самата Мартина Върбанова, за да се установи къде точно е паркирала в деня на грабежа своето БМВ, имало ли е други пешеходци и коли в близост, колко време е изминало от паркирането на автомобила и появата на обвиняемия.


Същевременно, колкото и странно да звучи, прокуратурата разпорежда: да се намери преписка за идентичен случай на грабеж на лек автомобил в 9 РПУ, по който е разпознат Кайн. Какво се цели с подобна заповед, може би всеки сам трябва да прецени според собствените си разбирания за безпристрастност.


Чия жертва е Кайн?


Фаталното БМВ 318 е било внесено в България от ЕТ Имекс-Пламен Петров с други автомобили - общо 20 на брой, без в митническите декларации да са посочени регистрационните им номера. Липсват цоловите номера на колите или регистрационните номера на автовозите, с които са внесени. Отсъстват и повечето придружителни документи, без които автомобилите не могат да напуснат Западна Европа - транспортен лист, договор за покупко-продажба, фактура за плащане на сумата, застрахователни полици на името на купувача; разрешителни от полицията; нотариално заверени пълномощни. Липсват и задължителните в МД1 имена на изпълнителите на доставката, както и копие от нотариално заверено пълномощно. Не се намират и данни за банковата сметка на фирмата вносител, както и нейните лицензи за търговия с леки коли и данъчният й номер.


Прави впечатление, че всички опростени митнически декларации, както и митническите декларации МД1 са обработени на ГКПП Лом и Оряхово от двама митничари. На митница Лом това е служител с контролен номер 9015, а на митница Оряхово - с контролен номер 9009.


Пътят на въпросните автомобили, един от които се оказва собственост на Мартина Върбанова, минава през КАТ - София, където, изглежда, също не са спазвали много-много закона: колите не са регистрирани на името на фирмата вносител, а първоначалната им регистрация е направена на името на купувача; в приложените договори за покупко-продажба липсват паспортните и други данни за продавача. Подписите на купувачите, сравнени с аналозите им в молбите за регистрация в КАТ, видимо се различават. Това се отнася и за подписите на продавачите.


Във фактурите за плащане не са посочени данъчните номера на фирмите вносителки, едно абсолютно задължително условие. Всички коли са били първоначално регистрирани в КАТ - София, независимо че част от купувачите живеят в провинцията.


При това положение съвсем основателно възниква съмнението дали автомобилът БМВ 318 на Мартина Върбанова изобщо някога е съществувал? След две години престой в затвора Едуард Минт Кайн бе оправдан от съда, но така и не се получи отговор на въпроса - кой и каква полза натрупа от цялата тази история?

Facebook logo
Бъдете с нас и във