Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова защити приютяването на бившия главсек на МВР в Инспектората

Близо две седмици след като тихомълком прибра бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в Столичния инспекторат, кметът Йорданка Фандъкова защити неговото назначение. Мотивите за избора на Иванов, който бе отстранен от МВР заради полицейското насилие над граждани по време миналогодишните протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев, са обяснени така: "Работата на Столичния инспекторат е основно да контролира чистотата в града. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. Затова поканих Иванов - за да засили контрола върху почистващите фирми".

Според Фандъкова бившият главен секретар на МВР не е имал съпричастност към насилието над протестиращи.

"Не съм забранявала протести като кмет, който по закон има тази възможност, защото забраната означава именно да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително и с употреба на сила", обясни още столичният кмет.

На 14 май тази година служебното правителство предложи на президента да освободи Иванов от поста главен секретар на МВР. 

В мотивите на Министерския съвет бе посочено, че: "Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото. За охрана на обществения ред при протестните действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации".

Ивайло Иванов беше назначен за главен секретар през декември 2018 година. Преди това той ръководеше столичната полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във