Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: За 10 години началната заплата на учител в София се е увеличила с 470 лв.

 ''Последните години се постигна заслужен скок в заплащането на учителите;  само преди десет години началната заплата за учител в София беше 450 лева, а днес е 920 лева.'' Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Десетата национална отчетно-изборна конференция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Тя подчерта, че системата на образованието е една от малкото системи в България, за която е постигнат консенсус и той се изразява в това, че образованието трябва да е водещ и стратегически приоритет на национално ниво.

Кметът на София поясни, че преди десет години средната брутна работна заплата за учителите в детските градини в София е била 680 лева, а днес е 1320 лева. В училищата в столицата преди десет години заплатата на учителите била 700 лева, а сега е 1340 лева. По думите ѝ инвестициите, които се правят през последните години в образованието в София, са мащабни и видими. През тази година има рекорден бюджет за инвестиции в образованието в Столичната община, като до този момент те са за над 75 милиона лева.

Столичният кмет заяви, че на заседание на Столичния общински съвет ще бъде поискано от държавата да бъде предоставен терен в района на "Манастирски ливади - Запад" който е един от най-пренаселените в София, за да се построят училище и детска градина.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов сподели на форума, че без образование няма нищо - няма икономика, здравеопазване, социална политика и култура, няма дори и политика. ''Живеем във времена, в които нездравото българско семейство прехвърля всичко на училището, заяви Манолов. Той каза, че децата трябва да са щастливи, но иска да са щастливи и учителите.''

Facebook logo
Бъдете с нас и във