Банкеръ Daily

"Алфа Рисърч"

Фандъкова взима 36,3% при вота в София, Манолова - 34,6%,

Предстои оспорвана надпревара за кметския пост в София. Основните опоненти Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са с почти равни резултати според прочуване на "Алфа рисърч" за периода периода 3 – 7 октомври. Малка преднина има настоящият кмет - 36,3 на сто, докато бившият обществен защитник е с 34,6 на сто. 

 

Сериозна преднина във вота за общински листи има ГЕРБ с 32,1% пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия общински съвет. "Демократична България" затвърждава силните си позиции от европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10.7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов. 

Заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, посочват от агенцията.

Плюсът за Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", които ще определят в крайния резултат.

Кандидатът на т.нар. градска десница арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9%).

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" търпи конкуренцията на големите партии, а от друга страна на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните. 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1% : 21,4%). Трета позиция за "Демократична България" (15,5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите, склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация. ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство. Което отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили, сочат резултатите от изследването. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във