Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова съобщи, че три големи градинки в "Младост" са спасени от застрояване

Три от най-проблемните терени в район "Младост", които бяха предвидени за застрояване, ще останат зелени площи. Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев"; пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение" и до бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". Те ще бъдат разменени със свободни общински терени. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук страницата си. 

В сряда собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дълги преговори. Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1", допълва Фандъкова. "Благодаря на всички, които работиха конструктивно, за да намерим работещи решения, с които да защитим обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки", се казва още в текста. 

"По моя заповед от няколко месеца работна група начело с главния архитект на София арх. Здравков и представители на всички политически сили разгледаха повече от 30 имота в "Младост", предвидени за строителство. Изработихме критерии за оценка на всеки терен – реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на Столична община, етап на инвестиционното проектиране и др. Предстои нанасяне в кадастралната карта на трите терена, за които днес получихме съгласие. Те ще бъдат разменени за общински терени, предвидени за строителство, отдалечени от жилищни блокове, до магазин "Принцес" на бул. "Ал. Малинов". Веднага след това имаме готовност да завършим процедурата по размяна в общинския съвет, за което, поне засега, има съгласие от всички политически сили" увери Фандъкова.

Припомняме, че през юни тази година столичният кмет поиска оставката на главния архитект на район "Младост" Стефан Стефанов, защото е издал разрешение за строеж в градинка до бл. 401 в "Младост" 4. В действията на районния архитект Фандъкова видя"явен саботаж и провокация". От своя страна архитектът контраатакува отново в социалната мрежа. "Искам да заявя, че отправените към мен обвинения с пост във Фейсбук от страна на г-жа Фандъкова са неверни. Издаденото на 20.05.2019 г. разрешение за строеж при бл. 401 в "Младост" е резултат от професионално извършена работа, при спазване на законоустановени процедури и срокове, във връзка с искане за издаване на такова разрешение от страна на собствениците от 02.10.2018 г.", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във