Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова стовари жълтите павета в прокуратурата

Софийска градска прокуратура ще проверява сигнал на столичния кмет Йорданка Фандъкова за умишлено увреждане при пренареждането на жълтите павета в центъра на София. 

Както е известно, Столична община наложи 100 000 лв. глоба на „Трейс Груп Холд“ за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. В съобщение на общината се посочва, че след подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник, е съставен констативен акт от Столична община. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета, който са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета Фандъкова и решение на Столичен общински съвет.

Неправителствената организация "Спаси София" първа подаде сигнал, че при пренареждането на жълтите павета те се увреждат трайно. На видео, публикувано от тях във Фейсбук, ясно се вижда как един от работниците троши паветата с чук, за да ги намести в пътната настилка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във