Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова се закле за четвърти път като кмет и предложи нови ресори в общината

Новият състав на столичния общински съвет се събра на първо заседание след местните избори. В същото време Йорданка Фандъкова положи за четвърти път клетва като кмет на София. Заедно с нея в длъжност стъпват всички районни кметове в столицата. 

"Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона. Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме", подчерта в изявлението си Фандъкова.

Тя съобщи, че до месец ще предложи на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност.

Затова кметът предлага нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт. "Това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие", заяви градоначалникът. 

Тя сподели очакванията си новият общински съвет да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват.

"София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения. Аз гарантирам открит диалог за проектите и в работата с общинския съвет. Пожелавам след 4 години всеки от нас да се гордее с това, което е направил, с решенията, които е предложил, с проектите, които е защитил, мислейки за града днес и за града отвъд тези 4 години", допълни Фандъкова.

Първото заседание в новия Столичен общински съвет бе открито от Грети Стефанова от "Демократична България", която се оказа най-възрастният общински съветник.

В новия общински съвет най-голяма група е на ГЕРБ - с 27 общински съветници. БСП разполагат с група от 15 представители. 12 имат "Демократична България", ВМРО са с четирима, а "Атака" - с двама. Единственият независим кандидат е Борис Бонев от "Спаси София". 

ГЕРБ отново ще предложи Елен Герджиков за председател на СОС. Председателят се избира с тайно гласуване в два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения.  Ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници, се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали.

След това се прави процедура за избор на зам.-председатели, като всяка политическа група има право да даде свое предложение. 

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е избран Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

Лидер на социалистите в СОС ще бъде Калоян Паргов. 

*Материалът е обновен в 11.38 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във