Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова се притеснява от дискотеките и младежките събирания

Притесняват ме дискотеките и младежките събирания. На останалите места гражданите и семействата спазват нужната дисциплина и се надяват това да ни помогне да живеем нормално, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова за разпространението на COVID-19 в столицата.

По-рано днес Фандъкова извърши проверка на реконструкцията на бившата сграда на топлоцентрала на НДК и изграждането на Център за изкуство.

Коронавирусът в столицата е от дифузен тип, а не на огнища и не се налагат допълнителни мерки, каза още Фандъкова. 

"Разпространява се, но за радост нямаме много тежки случаи. Разговарях с директора на РЗИ. Той ме информира, че заболяването в София е в дифузен тип и няма определени огнища, за да има нужда от допълнителни мерки", каза още столичният кмет и допълни, че разчита на дисциплината на всички.

По думите й мерките на този етап са достатъчни и не е необходимо да се въвеждат нови. Важно е, когато сме на открито, да сме на разстояние. "Това са препоръките на лекарите и апелирам да се спазват, за да продължим да живеем нормално в условията на този вирус", посочи тя.

„Повечето установени случаи са безсимптомни и хората си стоят вкъщи. Трябва да се спазва изолацията и дисциплината на заразените, трябва да се спазва карантината. Там е необходим и контрол, и самосъзнание“, каза кметът.

Преди дни Фандъкова подписа наредба, според която на откритите обществени места в София като паркове, улици и спирки на градския транспорт трябва да се спазва 1,5 метра дистанция между хората, който не са от едно семейство.

Носенето на маски на закрити обществени места съшо е задължително. Кметът разпореди и да се увеличат двойно екипите на Общинска полиция, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт. Издадени са и допълнителни указания към метрополиция, която охранява метрото.

Столичната кметица смята, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането ѝ по-масово и безкомпромисно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във