Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова реже опашките на Цветанов и Софиянски в Столичния общински съвет

Хората на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сред общинските съветници на партията в София няма да бъдат в листите за местния вот. Място сред кандидатите за новия СОС няма да има и за "наследството от Софиянски", съобщи OFFNews, позовавайки се на свои източници.

Знаковите съветници Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов няма да бъдат повече в групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Бившият шеф на СОС Андрей Иванов бе втори в кандидатската листа след кмета Йорданка Фандъкова през 2011 г. , четири години по-късно влезе под № 14 в списъка. Междувременно - през 2012 г. той подаде оставка като шеф на СОС по лични причини, след като името му гръмна в медиите след разкрития на Яне Янев(РЗС), че Иванов е придобил неправомерно 60 имота. Последва проверка от Националната агенция за приходите , която не показа нарушения. Срещу Иванов имаше и обвинения, че е забавил връщането на собствеността на Общинска банка на общината. Иванов отрече. Сред скандалите, в които бе замесено името му, бяха и информации за лобизъм при конкурси.

Срещу Андрей Иванов имаше множество медийни публикации и аз разбирам решението му да подаде оставка като председател на Столичния общински съвет, заяви тогава кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи атаките като доста сериозни, а решението да се оттегли като "основателно".

Орлин Иванов е бивш съветник от Съюз на свободните демократи (партията на Стефан Софиянски), после стана независим, подкрепящ кмета Бойко Борисов. Сега е председател на постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба и член на постоянната комисия по финанси и бюджет.

През 2011 г. вицепремиерът и вътрешен министър тогава Цветан Цветанов съобщи пред медиите, че трима общински съветници от София, свързани с десни политически сили в предишния общински съвет, са поискали 500 000 евро подкуп от кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Това е станало преди местните избори през 2007 г., когато Плевнелиев започнал процедура за отчуждаване и оценка на общински имот в територията на проект за бизнес парк, с който бил ангажиран. "С него са направили среща трима общински съветници, заемали важни позиции в общинския съвет. За тях негласно се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. Знаете, че до 2007 г. ПП ГЕРБ нямаше общински съветници”, разказа Цветанов. Той допълни, че за да бъдат решени проблемите на Плевнелиев тогава, тримата общински съветници са му поискали подкуп от 500 000 евро.

Кандидатът на БСП за кмет на София и общински съветник на левицата по това време Георги Кадиев пък разказа, че двама от общинските съветници, поискали рушвета, сега са общинари от групата на ГЕРБ. Той повтори думите на Цветанов и заяви, че общинските съветници, поискали подкупа, са „хора от т.нар. група на брокерите в стария общински съвет до 2007 г.”.

Сравнение на съставите на СОС показа, че Радослав Тошев и Орлин Иванов отговарят на изнесените данни по години и партии. Проверка на прокуратурата обаче показа, че изнесените данни от Кадиев не са верни, а той се извини публично на Орлин Иванов и другите засегнати лица по случая. Плевнелиев също отрече участие на Иванов. Неофициално той обяви сред колегите си преди месеци, че повече няма да се кандидатира за Общинския съвет.

Орлин Алексиев, който идва на работа в сградата на "Московска" 33 с охрана, влиза в общинския съвет през 2007 г. заедно с Борисов като кмет и Цветанов като негов заместник. Три последователни мандата е съветник, председател на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на тази по икономика и собственост. Оглавява Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд от 2011 г. От 2009 до 2011 г. бе и шеф на УС на НКЖИ. До 2018-а бе и представител на общината в общото събрание на Общинска банка.

Преди дни Алексиев обяви пред столичен всекидневник, че сам е взел решението си да напусне политиката още преди месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във