Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова призова организаторите на протеста да премахнат барикадите от "Орлов мост"

Повторното блокиране на три възлови кръстовища в София предизвика реакцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова организаторите на протеста срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев да спазят закона и да премахнат барикадите. Кметът обаче допълни в своя публикация във Фейсбук, че "обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани".

Ето и пълния текст на позицията на Фандъкова, публикувана в социалната мрежа:

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес.

Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона - да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите.

Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона. Призивът за върховенство на правото, който е основен за протеста, не значи нищо, ако не важи за тези, които го изричат.

София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона.

Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети, както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно.

На 31-ия ден от протестите срещу правителството и главния прокурор, София отново осъмна с блокади на "Орлов мост", пред Софийския университет и в близост до Министерския съвет. Въпреки заявката на властта да не допусне повторно възпрепятстване на движението, след като полицията принудително премахна на палатковите лагери в цялата страна, граждани отново разпънаха тенти и шатри центъра на София. Те изградиха и барикади от кашпи, пейки и контейнери за боклук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във