Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова призова да не се ползва градският транспорт

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова благодари на всички софиянци, които спазват забраните и не се струпват на обществени места. „Аз съм привърженик на най-строгите мерки. Такива, които могат да се наложат в града. Карантината се прилага от министъра на здравеопазването, но аз участвам и заявявам своята позиция категорично. Отправям апел към всички граждани и полицаите, да се спазва този режим, който е в момента”, подчерта Фандъкова. 

По думите на кмета обаче тежко е било положението през изминалия ден на Панчарево и в парк "Витоша". "Ще помоля полицията да предприеме мерки на тези места", заяви градоначалникът пред Нова телевизия.

На въпрос склонна ли е да наложи изключително строга карантина в София, Фандъкова отговори, че това зависи от Министерство на здравеопазването.

Що се отнася до градския транспорт, според кмета, е най-лесно той да бъде спрян, но това не може да се случи, защото има много служители, които наистина трябва да работят. „Всички изпитваме неудобство от тази криза. Години наред апелирам да се използва градският транспорт, а сега правя точно обратното“, подчерта Фандъкова.

Тя напомни какви мерки за дезинфекция се предприемат в София и как се подпомагат възрастните хора в столицата. И изтъкна, че в рамките на 24 часа от общината са получили 60 заявки от доброволци.

"Обявихме набиране на доброволци. До днес 7.30 часа сутринта, само в рамките на 24 часа, 60 заявки сме получили. Като някои от тях са от юридически лица, което значи много повече хора. Това е много удобен вариант за работа с партньори от бизнеса, с които можем да направим споразумение и много по-сигурно да доставяме по домовете, за да не допуснем това случайни хора да влизат в домовете на възрастните хора", каза кметът.

„За ваканцията на учениците никой не може да каже до кога ще продължи тази ситуация, нещата се развиват динамично. Добре е, че повече училища в София организираха дистанционното обучение. Само около 1% от учителите не са успели все още да организират дистанционното обучение на децата вкъщи", уточни Фандъкова.

„По отношение на КПП - това е в правомощията на полицията. Имам уверението, че е направена добра организация, така че хората, които работят в София, да могат да преминават, макар и със затруднение заради проверките", допълни още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във