Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова прибра уволнен заради насилие полицейски шеф

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше уволнен от системата на вътрешните работи заради насилието над протестиращите през 2020, е назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ). Това съобщи във Фейсбук общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев. 

https://www.facebook.com/simeon.b.stavrev/posts/10225747191005082

На 14 май служебното правителство предложи на президента да освободи Иванов от поста главен секретар на МВР. Ивайло Иванов беше назначен за главсек през декември 2018 година. Преди това той ръководеше столичната полиция.

В мотивите на Министерския съвет бе посочено, че: "Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото. За охрана на обществения ред при протестните действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации".

Столичен инспекторат осъществява контрол по спазване на нормативните актове на Столичен общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столична община.

Инспекторатът е на пряко подчинение  на столичния кмет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във