Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова потвърди, че ще участва в местните избори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди, че ще бъде част от екипа на ГЕРБ за местните избори. Дали обаче ще се кандидатира за втори кметски мандат, ще стане ясно през септември. Тя очаква промени в редиците на Столична община, тъй като по думите й практика на Борисовата формация  е "да разчиства".

"ГЕРБ прави своите анализи, някои досегашни кметове се отказват. Не е важно кой ще е на поста, а да работи за развитие за нашите градове. Икономиката на София е в подем благодарение на добрата работа на администрацията. Това, че трябва да се разчиства, е практика, откакто е създадена партия ГЕРБ. Аз също очаквам в подготовката партията да направи промени в екипа на общината. За нас е важно да се явим на изборите с промяна и планове, да предложим на хората нещо ново. В личен план ще взема решение в началото на септември дали ще вляза в битката за нов мандат“, съобщи Фандъкова пред БНТ.

Тя посочи, че до няколко дни ще бъде възстановена работата в Западния парк. Също така повечето от големите ремонти в София ще приключат до началото на учебната година.  По думите й обаче ремонтите в столицата продължават. В момента се ремонтират основните улици в кварталите. "Знаем, че е важно за хората. Постоянно съм на терен, за да следя какво се върши и да се спазват сроковете. Работата ще продължи на улица "Сребърна", където се изгражда нов канализационен колектор. В заключителна фаза е подмяната на асфалта на бул. "България", където работите ще приключат до края на месеца", каза още кметът. 

Най-големият стратегически и важен проект за града е линия 3 на метрото. До края на месец октомври строителството ще приключи и ще започнат тестовете на новите влакове. До средата на 2020 г. ще завърши и изграждането на следващата отсечка - от "Овча купел" до "Горна Баня". 500 000 души ще могат да се възползват от най-екологичния транспорт в града, коментира тя. Столичният градоначалник сподели, че през есента се очаква пристигането на 13 нови трамвая и на 15 електрически автобуса. Вече са поръчани още 82 автобуса, 25 трамвая и 30 тролея. 

Попитана какво прави общината за въздуха в града, Фандъкова заяви, че изпълняват програма от 100 мерки. Пускането на третата линия на метрото ще спести 90 000 тона вредни емисии, обновява се наземният градски транспорт. Защитени са и два проекта за битовото отопление.

На въпрос дали столичани могат да останат на студено през зимата, тя категорично отрече съществуването на подобен риск. "Разговарях с двамата директори на двете търговски дружества, след като си размениха реплики по медиите. "Топлофикация" не е спирала да плаща, но, разбира се, с много по-бавно темпо, отколкото "Булгаргаз" очаква. На 1 август от "Топлофикация"  са преведени 7 милиона лева. Двамата директори се уточниха за начина на плащане до края на месеца", обясни кметът.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във