Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: Основният ми опонент са популизмът, лъжите и манипулациите

На местните избори ще търся подкрепа от всички хора, които искат промяната и развитието на града да продължат и то с още по-бързи темпове. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова

„ГЕРБ е в кондиция и това показаха и резултатите последните избори за Европейски парламент. Основният опонент в тази кампания, която все още не е започнала, но има ясни индикации за това, е популизмът, лъжите и манипулациите. В последните седмици Мая Манолова, може би заради недостатъчна компетентност, има твърдения, които не са верни. Говореше се за обявяването на процедури, които се обявяват само заради изборите. Процедури за важни дейности за града“, посочи тя.

По думите ѝ за един град най-важната дейност е свързана с чистотата и почистването.

„Доста сериозно е подобрението в тази насока, но разбира се, че има и проблеми, За това има изисквания за повече техника, машинно метене и миене и заложените по-сериозни санкции, както и изискванията за най-високия стандарт на автомобилите. Чух, че тази поръчка е обявена, за да приключи преди изборите. Това не е вярно. Тя ще приключи след изборите. Това трябва ясно да се каже. Всички процедури, за които говори Манолова, приключват след изборите. Чух, че на 9 септември са отворени ценови оферти. Това не е вярно. Това беше срокът за подаване на документи, а офертите ще бъдат отворени най-рано през ноември. По никакъв начин няма да позволя да се подложи на риск градът както по отношение на чистотата, така и по отношение на процедури за закупуване на нови превозни средства“, добави Фандъкова.

Според нея има твърдения, които целят манипулиране на хората и спиране на развитието на града.

„С огромни усилия лично аз защитавах това в ОП „Околна среда“ да има мярка за чисти превозни средства и автобуси. Това се случи това лято. Лично съм говорила и с еврокомисарите и с министъра на екологията и няма как сега ние да полагаме на риск възможността София да има 82 електробуса, 30 нови тролея и 25 трамвая.

Мерките за справянето с трафика са много конкретни и една от тях е строителството на метрото. Когато започнахме работа преди 10 години, метрото беше 9.5 км. Вече построихме 30 нови км и сега строим 12 км. Това намалява трафика с 20% в районите, в които метрото преминава. 80% от околовръстния път, който облекчава трафика на града, е изпълнен през тези 10 години. До седмици очаквам да започне разширението на Южната дъга от АМ „Тракия“ до жк. „Младост“. Това са конкретни проекти и решения“, заяви кметът.

„Има теми, с които никога не трябва да се прави пиар. Работя с организации на хора с различни проблеми и познавам много от тях много преди да дойна в Столична община. По темата за проблемите и трудностите за придвижване трябва да се работи. Започнахме строителство на асансьори в старите станции на метрото, в които такива нямаше, но и на подлези. Всички обекти, които изграждаме, са със скосени тротоари и възможности за достъпност. В много училища направихме асансьори. Всички нови сгради имат такива. Преди да дойда имаше 3 училища с достъпност“, посочи тя.
„Много ясни са политическите сили, които стоят зад мен за местните избори. Аз съм кандидат на ГЕРБ с коалиция със СДС. Ще търся подкрепа от всички хора, които искат промяната и развитието на града да продължат и то с още по-бързи темпове“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във