Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: Очевидно е подобрението на въздуха в София

От 2009-а до 2016-а София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в градове като Брюксел и Милано. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод доклада на Европейската сметна палата за качеството на въздуха в европейските градове. 

"В последните две години говорим много по тази тема, което е важно, защото няма една мярка и една институция, която да се справи с този проблем", заяви Фандъкова пред БНТ. 

По думите й докладите трябва да се четат внимателно, тъй като Европейската сметна палата е дала добра оценка по мерките за модернизация на градския транспорт в столицата. "При всички случаи градове като Краков са с много по-лоши показатели", отбеляза градоначалникът. 

Фандъкова посочи, че по отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление, докладът е писан в минал период, а общината вече имала програма с конкретни мерки. Имала и проекти, с които ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда".

"Подобрение има - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина", отчете кметът на София. 

В евродоклада обаче се казва, че София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици.

Йорданка Фандъкова се спря и на масовите пътни ремонти в столицата. "Вече сме на финала по повечето обекти, движението по бул. "България" в отсечката между булевардите "Гешов" и "Гоце Делчев" вече е пуснато. Бул. "Васил Левски" ще бъде пуснат в навечерието на новата учебна година, също така бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Преди дни пуснахме движението по ул. "Каменоделска", до края на месеца работата по булевардите "Монте Видео" и "Пенчо Славейков" трябва да приключи", обяви столичният кмет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във