Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова обещава втора църква в "Люлин"

Втори православен храм ще бъде издигнат в район „Люлин“. Инициативата представиха пред кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС и кандидата за кмет на район „Люлин“ Милко Младенов, граждани от района. На срещата присъства и архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия. Предложението за построяване на нова църква е на гражданите и бизнеса, който развива дейност на територията на района. „Люлин“ е най-големият жилищен квартал в столицата и се нуждае от още една църковна сграда, тъй като на територията му има само един храм „Св. Кл. Охридски”.

„Предстои да обсъдим възможностите и ще предоставим терен, който да е подходящ за изграждане на храма“, каза Фандъкова.

Предвижда се да бъде сформирано църковно настоятелство за изграждане на църква. Проектът ще бъде обсъден с Православната църква. През последните години Столичната община разви програма за възстановяване, ремонт и строителство на църкви и манастири. Подкрепени са над 20 сгради на територията на Столичната община, сред тях изграждането на пет нови.

Храмът "Св. Климент Охридски" е на две нива и е построен през 1999 г. Разположен е в центъра на "Люлин" в близост до метростанция, спирки и търговски части. Привлича жителите и гостите на квартала с красивата си архитектура, а стените и тавана са изрисувани много красиво. В двора на храма има красива градинка с обособени пейки, както и малък детски кът, което го прави предпочитано място за разходки и отдих.

Facebook logo
Бъдете с нас и във