Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: Не знам защо Пеканов води битка срещу София

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова всички депутати, избрани от столичните райони, да защитят проектите на града, които са били отписани от Плана за възстановяване и устойчивост. "Не зная каква е причината за тази битка от страна на министър Атанас Пеканов. От близо 13 милиарда лева, заложени в Плана за възстановяване, средствата, които бяха заложени и защитени от нас, бяха в размер на 360 милиона лева за метрото и 250 милиона лева за канализация. Тези пари не са за Фандъкова, тук говорим за една четвърт от българските граждани. Винаги трябва да се работи в екип, ако искаме да имаме резултат, ако не, ще се бием", каза кметът.

По думите на градоначалника твърдението, че София разчита само на европейски средства не отговаря на истината. "Гражданите могат и сами да направят сметка какъв процент е това от тези 13 млрд. лв. Тези проекти отговарят на всички изисквания на плана и на Европейската комисия. За радост успях да защитя средствата за метрото. По начало те бяха защитени и заложени като 360 млн. лв., което е по-малко от 50 процента от нужните средства, подчерта столичният кмет. За останалите средства, повече от 50 процента, ние сме поели ангажимент да ги финансираме.

Фандъкова изтъкна, че столицата има интерес да се развиват и другите региони, но София е двигателят на икономиката на страната. Градът произвежда над 40 % от БВП. Софиянци плащат като физически лица повече от 40 % от данъците в държавата.

До края на месец август ще бъде завършен ремонтът на пътя към Дивотинския манастир. Предстои и ремонт на пътя към Клисурския манастир. Ако не приключи ремонта на столичната улица "Шишман" до края на есента, ще бъде поставена временна настилка, обясни още кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във