Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова не е решила дали ще се кандидатира отново

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова все още не е решила дали ще се кандидатира отново на изборите през есента. 

"През септември ще кажа решението си. В момента вървят номинационни събрания в структурите на ГЕРБ. Нека да приключат и да анализираме ситуацията. Има номинации за моята кандидатура досега", заяви Фандъкова и допълни, че с екипа й имат ясна програма за визията на столицата и искат следващата година да се приеме цялостно нов Общо устройствен план, който ще покаже как ще се развива градът до 2050 г.. 

Зад кандидатурата на сегашния кмет застава голяма част от актива на ГЕРБ. А и в някои софийски структури тя вече е определена пак като кандидата на ГЕРБ за кмет на София за изборите на 27 октомври. Фандъкова продължава да твърди, че не е в кампания и засега е съсредоточена върху ангажиментите, които е поела за устройството на града - строителния сезон и проверки за нередности по изпълнение на проектите.

Столичният кмет получи доста критики и обвинения заради некачествените ремонти на ключови места в града. Наскоро организацията "Спаси София" внесе нов сигнал в прокуратурата заради приключилия в края на май ремонт на ул. "Граф Ингнатиев". Организацията твърди, че дните с лоши метеорологични условия в периода на ремонта са не повече от 40, докато Столична община е признала забавяне от 86 дни. По този начин на изпълнителя "Джи Пи груп" са спестени милиони и са ощетени бюджетите на ЕС и на общината. Това е втори поред сигнал на "Спаси София" до Фандъкова във връзка със знаковия ремонт за около 24 млн. лв. Първият беше заради подменени в хода на строителството материали, заради които на предходен етап са отстранени конкуренти на "Джи Пи груп". Тогава  зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев подаде оставка. 

Според социолозите най-вероятният сценарий за изборите е балотаж между  Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова, която също не е потвърдила дали ще участва във вота. Според едно от изследванията между Фандъкова и Манолова има паритет в подкрепата с лек превес на столичния кмет, който обаче е в рамките на статистическата грешка. От ГЕРБ контрират със свое проучване, според което, ако Манолова се включи в кметската надпревара, почти е сигурно, че ще има балотаж, в който преднината на Фандъкова пред Манолова ще е 10%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във