Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова нареди: 1.5 м дистанция по улиците и в парковете

На откритите обществени места в София като паркове, улици и спирки на градския транспорт трябва да се спазва 1,5 метра дистанция между хората, който не са от едно семейство. Това гласи нова заповед на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която е без вписан срок, т.е. до следващо нареждане.  

"Носенето на маски на закрити обществени места от утре, 23 юни, е задължително. От утре удвояваме екипите на Общинска полиция, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт. Издала съм и допълнителни указания към метрополиция, която охранява метрото", съобщи в понеделник (22 юни) кметът на София.

Фандъкова посочи, че през последните дни са зачестили сигналите, които изпращат граждани, за пътуване без маска в градския транспорт. Затова и през миналата седмица засилихме контрола с полицията, като бяха проверени над 700 превозни средства. Съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола.

Кметът посочи, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането ѝ по-масово и безкомпромисно.

Фандъкова каза, че е възложила на директора на „Центъра за градска мобилност“ да разшири местата за продажба на билети като включи още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това е осъществи от утре билети ще се продават и от контрольорите.

Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налага крачка назад за задължителното носене на маски, както и по-голям контрол. В петък в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях 9 в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във