Банкеръ Daily

"Спаси София":

Фандъкова, кога ще станем "зелена столица"?

Замърсяването на въздуха е изключително сериозен здравословен проблем, който засяга абсолютно всеки. Хиляди българи умират от преждевременна смърт в следствие на болести, причинени от мръсния въздух, а много други остават с трайни увреждания. Още по-притеснително е, че замърсяването влияе най-негативно на и без това уязвимите групи на децата, възрастните и хората с хронични болести. Това обясняват от гражданската инициатива "Спаси София".

Щетите, които мръсният въздух нанася, обхващат широк диапазон от различни болести - различни видове рак, дихателни и сърдечно-съдови болести, мултиорганни увреждания. Редица изследвания намират връзка между замърсяването и увреждания на репродуктивната система, както и между замърсяването и преждевременни раждания, аборти или раждания с твърде ниско тегло на бебето.

Няма човек нестрадащ пряко или косвено от последствията на замърсяването. Затова е от изключителна важност към този проблем да се отнасяме като към неминуема, директна заплаха за физическото ни оцеляване. И съответно да бъдат предприети всички необходими мерки за адекватна реакция.

Повечето източници на замърсяване са извън контрола на отделния индивид и са необходими политики на общинско и централно ниво. Благодарение на все повечето мобилни и евтини измервателни уреди и отворените данни, започнахме по-живо да се интересува от това, което дишаме. Както обикновено, обаче, институциите съществено изостават. Липса смелост, реактивност и разбиране за сериозността на проблема. Йорданка Фандъкова, изцяло забрави обещанията си София да бъде зелена столица, с което всякаква мотивация за реална промяна също изчезна. Мащабите на работа са неадекватни, а въздействието върху замърсяването минимално. За капак, ни се обяснява, че нещата са по-добре от преди. Да, сигурно е така, но от "преди" ни делят години нови изследвания, доказващи все по-вредното въздействие на замърсяването, изключително повишена и обострена чувствителност сред населението и много повече достъп до информация. Време е за работа тук и сега, защото за разлика от градския транспорт или велоалеите, които властимащите очевидно не използват, иначе щяха да са наясно с проблемите, въздухът го дишаме всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във