Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: Има риск за изпълнението на строителните програми

Има риск за изпълнението на строителните програми на общините и реализиране на проектите с европейско финансиране заради по-високите цени на строителните материали, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова.

"За съжаление имаме вече и предупреждения от някои от фирмите, които работят в София за прекратяване на договорите, поради невъзможност да бъдат изпълнявани. По данни на Националното сдружение на общините в Република България под риск е изпълнението на 110 европейски проекта. Затова са наложени и спешни решения с механизмите за индексация", посочи тя.

Над 690 хил. кв. м. тротоари ще бъдат обновени в София, съобщи в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това ще стане чрез нова специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на Столичната община.

Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро, за 50 млн. от тях общината ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е финансирането от бюджета.

"Останалите ще се изпълняват от общината по програми, които ще определим заедно с кметовете на райони. Те имат задача да изработят ремонтните програми, да ги обсъдят с гражданите и да ги подадат за работа", допълва Йорданка Фандъкова.

Заедно с ремонта, тротоарите ще бъдат понижени, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването. Ще бъдат обособени тактилни ивици за хора с увредено зрение. Където е необходимо ще бъдат поставени нови бордюри, парапети и антипакинг колчета. По програмата се предвижда да бъдат засадени и нови цветя.

"Докато трае одобрението на заема от банката и общинския съвет, ще стартираме процедури за избор на изпълнители, а кметовете на райони ще могат да започнат работа по договорите, които имат, както и да сключат нови", съобщава столичният кмет.

Приоритетно ще се обновяват тротоари, разположени до спирки на градския транспорт, училища, административни сгради и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във