Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Фандъкова да не бърза с нов заем от 2 млрд. лв. за "Топлофикация"

Столичният общински съвет и кметът на София да не прибързват да обвързват "Топлофикация София" с план, предвиждащ тегленето на нови 2 млрд. лв. заеми в момент, когато дружеството вече е натрупало над милиард задължения.

Това становище изразява председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова до Столичния общински съвет и кмета на Столична община по повод намерението в четвъртък общинските съветници да гласуват плана за надграждане, саниране и рекапитализация, както и финансовия модел, заложени в представения план по договора за техническо консултиране на "Топлофикация София" от Black&Veatch Management Consulting.

Предложените от консултанта технически решения не са достатъчно обосновани, пренебрегната е възможността за други технически възможности, а според експертни оценки заложената цена е нереално висока.

Поемането на подобен ангажимент е необосновано при течащи преговори за съставяне на ново правителство, неяснота за цялостната енергийна политика на държавата, преди приемането на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 г., без широко обществено обсъждане и допитване до всички заинтересовани страни и противоречи на интереса на столичани, е мнението на Манолова.

В изпратеното от нея становище се посочва още, че „Настоящото мнозинство в Столичния общински съвет няма моралното право, нито експертния потенциал да взема каквито и да е било стратегически решения за бъдещото на „Топлофикация София“ ЕАД. В последните 10 години откакто дружеството стана 100% собственост на Столична община, управляващите от политическа партия  ГЕРБ го до доведоха до  „технически и финансов“ колапс“.

"Мандатът на кмета и на общинските съветници изтича след две години, а предвидените нови задължения и изпълнението на плана могат да се реализират след най-малко 40 месеца, когато изцяло ново управление на София ще бъде обвързано с прибързаните решения, взети днес", смята още Мая Манолова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във