Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова била кметът, който е налагал най-големите санкции в държавата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще влезе с реализъм и отговорност в битката за четвърти мандат. Тя посочи, че може да предложи конкретни идеи и планове за развитието на гарда. Категорична е, че за нея най-важно е какво ще решат хората и в каква София те искат да живеят.

На въпрос дали бившият омбудсман Мая Манолова е най-сериозният й опонент за кметския пост, тя отговори, че това отново могат да го преценят хората. По думите й от най-голямо значение е да разговаря с тях. Фандъкова подчерта, че през последните 10 години е наложила една много бърза скорост на промяна, която всички към момента възприемат като нещо нормално и естествено, сякаш нещата се случват просто така. "В работата сме имали много пропуски и грешки, но въпросът е да си направим изводите, за да продължим да се развиваме", изтъкна тя пред Нова телевизия. За да няма застой в София, трябва да има непрекъснато генериране на идеи. Кметът припомни, че по време на нейното управление са преодолени много от кризите, с които се е борила столицата като градския транспорт и отпадъците. 

За упреците към нея за "ремонта на ремонта" по различни проекти, градоначалникът каза, че към момента са изпълнени стотици проекти, като в хода на тези ремонти никой не може да гарантира, че няма да има дефекти. Застраховката за това обаче са санкциите, подчерта Фандъкова и допълни, че тя е кметът, който е налагал най-големите санкции в държавата. В тази връзка иска да внесе предложение за промяна в закона, чрез която проектанти и изпълнители да могат да носят професионална отговорност.

По повод подадената оставка на Манолова като омбудсман и критиките, че тя не е направила същото, кметът категорично заяви, че няма да остави работата си заради подобни притеснения и твърдения. "Много се извинявам, но аз ще си свърша работата докато законът ми дава това право", отбеляза тя.

Като една от трите основни задачи в бъдещата си работа посочи дигитализацията. По думите й това означава развитието на една електронна община, която да работи по-прозрачно и достъпът до нея да бъде по-удобен за гражданите и бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във