Банкеръ Daily

Общество и политика

Фандъкова: 40% от туристите посещават София заради културно-историческо наследство

40% от туристите посещават София заради културно-историческо наследство на града, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие",цитирана от БТА.

Фандъкова обяви,че двойно се е увеличил броят на туристите в София през март в сравнение със същия месец на 2016 година. Пренощувалите в хотелите през март са били над 90 хиляди души при близо 49 хиляди за същия период на 2016 година. Съответно постъпилите от тях приходи са близо 13 млн. лв. при около 8 млн. лв. за същия период на миналата година. 

"През 2016 г. София се нареди в топ 10 на градовете с най-голям ръст на броя на туристите за периода 2009-2016 г. редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това ни стимулира и ни кара да вярваме, че сме на прав път с инвестициите, които правим, коментира Фандъкова.

Тя коментира и проучване на анализаторската компания STR, в което се посочва че 12 европейски града са достигнали рекордни нива на годишен приход от стая, като София е на второ място с най-големия ръст след Лисабон. 

Кметът съобщи още, че съвсем скоро ще се вземе решение дали Ларгото ще се стопанисва от Столичната община или от Министерството на културата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във