Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фалстарт на парламента

Управляващите още не са сформирали комисиите, но се захванаха с журналистите

В четвъртък, едва 20 дни след конструирането на 43-ия български парламент, депутатите най-неочаквано излязоха в принудителна еднодневна ваканция. Официалната причина бе изчерпан дневен ред, който, забележете, бе изпълнен с конвенции, споразумения и ратификации. При положение че още при учредителната сесия Волен Сидеров обяви от трибуната, че неговата партия е внесла в деловодството цели 43 законопроекта, а останалите седем парламентарни формации от изборите насам неуморно се тупат в гърдите, обяснявайки пред камерите кой от тях е по-добър от останалите в законотворчеството.

В петък пък, вместо да свършат нещо добро за държавата, депутатите привикаха в пленарната зала на контрол няколко новобранци министри, които трябваше да отговарят на депутатски питания на петия ден от встъпването си в длъжност.

Някой ще каже: в момента има две работещи  важни временни комисии по актуализацията на бюджета за 2014-а, изготвянето на бюджета за догодина и правилника на парламента, а законопроектите не могат да влизат директно в пленарната зала, ако преди това не са били одобрени от съответната ресорна парламентарна комисия. Разбира се, че е така. Но има и друго:

комисиите все още не са сформирани

тъй като между  четирите партии, подкрепящи кабинета, тече поредният пазарлък кой какъв стратегически ресор да поеме и какви да са квотите му в съответната комисия.  

Да не говорим, че депутати от мнозинството, които сега стъпват в политиката, обявиха през седмицата, че всичко ще зависи от волята на ДПС и БСП, тъй като ГЕРБ води преговори с тях, за  да им повери по една важна комисия.

По този въпрос пиарките на БСП и ДПС Жанет Пашалиева и Велислава Кръстева са категорични, че подобни предложения в политическите централи, за които работят, не са постъпвали и няма как да бъдат коментирани, камо ли да бъдат взети съответните решения. Но ето какво сподели пред „БАНКЕРЪ“ заместник-председателят на БСП и на парламента Янаки Стоилов: „По всяка вероятност ние ще приемем ръководството на една комисия. Всичко зависи от управляващите. Чувам, че ДПС са отказали социалната комисия и сега щели да ни я предлагат на нас. Но... рулетката ще се завърти отново, тъй като така ще се объркат много сметки“. Стоилов уточни още, че има информация, според която

ГЕРБ е решила да даде на опозицията

освен социалната и икономическата комисия. А източник от висшето ръководство на ДПС заяви пред „БАНКЕРЪ“, че надпреварата им със социалистите в момента е кой да поеме именно нея.

Така че какви закони да гледат уважаемите ни народни избраници, при положение че още не са сформирали задължителните органи на Народното събрание.

За сметка на което се захванаха с медиите.

В сряда например заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев смъмри репортерите, заявявайки им, че докато разпитват депутатите в кулоарите на Народното събрание, те нарушавали личното им пространство. Ще припомним само, че който е тръгнал на нож с медиите, нищо добро не е видял след това. Защо тогава от ГЕРБ са се захванали да мислят

как да ограничат движението на журналистите в парламента? 

Да не би заради Дикoff да го отнесат и останалите. И как репортерите ще си свършат максимално добре работата, при положение че някой се опитва за пореден път да им сложи намордник?

Умилително е предложението на Корман Исмаилов от Реформаторския блок репортерите да си стоят на определено място и когато някой от политиците иска да им каже нещо, да отива при тях. Тогава защо трябва да има много и независими медии? Направо да дават на Исмаилов медийната комисия и да се връщаме във времето на комунизма, когато имахме само едно радио и една телевизия.

Добре поне, че уточниха как нямало да слагат ограничителни въженца и да държат журналистите в кошара, както стана по време на 40-ото Народно събрание с председател Георги Пирински.

Но има и нещо друго, което е не по-малко обезпокоително. ГЕРБ пак извади на дневен ред намерението си

да бъде приет отделен закон за печатните медии

с уточнението на г-н Велчев, че той е готов да го внесе, стига издателите да си го предложат. В него задължително трябвало да бъде описано как журналистите ще отговарят в  съда, когато тиражират клевети за политиците. Само дето на юристите в държавата не е ясно защо съпартийците на Бойко Борисов пренебрегват чл.148 от Наказателния кодекс (НК), в който подробно е описано, че „за обида, нанесена публично, разпространена чрез печатно издание или по друг начин на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата, наказанието е глоба от 3000 до 10 000 лева. И обществено порицание".  А ако от съответната клевета са настъпили тежки последици, то глобата може да достигне до 15 000 лева.

Иначе, колкото и да е тъжно, е добре все пак, че депутатите ни занапред ще минават всяка година през тест за наркозависимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във