Банкеръ Daily

Петър Витанов:

Фалшивите сертификати са руска рулетка със здравето ви

Петър Витанов

Българският евродепутат Петър Витанов заяви в интервю за гръцката телевизия АЛФА във връзка със скандала с фалшивите ковид-сертификати, че подобни измами се случват в страните с ниски нива на ваксинация. 

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент алармира преди повече от месец, че фалшивите сертификати, освен че са документна измама, компрометират и процеса на ваксинацията, изкривяват статистиката и нанасят щети както на неваксинираните, така и на ваксинираните.

В Гърция темата за фалшивите сертификати стана популярна след репортаж на телевизия ЕРТ за купуване на фалшиви сертификати от България. По този повод гръцките власти обявиха, че ще наблюдават внимателно ваксинираните гърци с постоянен адрес в страната, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.

"Още през октомври сигнализирах за проблема с фалшивите ковид-сертификати. Но такъв проблем има в редица държави. Същите неща се случват в Румъния, Латвия, та дори в САЩ, Канада и Австралия. Фалшивите сертификати не само нанасят репутационни щети на нашата държава, но и намаляват доверието във ваксинационния процес. Това беше и причината да алармирам българските и европейските институции, че трябва да се вземат спешни мерки за овладяването на тази нова "пандемия", коментира Витанов.

"Фалшивият сертификат може да бъде издаден само с помощта на медицински лица. Но говорейки с мои колеги от Европейския парламент разбрах, че в техните държави също има подобни случаи. Това се отнася най-сериозно за държави, в които нивото на ваксинация е ниско", каза още Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Според него винаги ще има криминални мрежи, които да се възползват от такива кризи. Важно е обаче да няма "потребители на тази услуга". "Затова както за българите, така и за всички европейци е важно да знаят, че по този начин играят на руска рулетка със здравето си", каза още Петър Витанов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във