Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма да се затварят градове и няма да се поставят КПП-та. По думите му ситуацията в България е под абсолютен контрол и няма място за паника. Вземането на решения за удължаването или отпадането на епидемичната обстановка е процес и решенията на Националния оперативен щаб са информирани, подчерта той.

По време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия Ангелов предупреди, че фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората. Той изтъкна, че истината за налагането на допълнителни мерки я казва само Министерството на здравеопазването.

Министърът уточни, че ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна, безвредна и доброволна за българските граждани. Тези ваксини няма да бъдат включвани в имунизационния календар. А България проявява интерес към три ваксини срещу коронавируса, които се разработват по света.

От средата на месеца НЗОК започва да разпраща противогрипните ваксини към общопрактикуващите лекари. Те се поставят безплатно на хора на и над 65-годишна възраст по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., която цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните.

С 60 000 повече са ваксините в сравнение с миналата година. Общият брой на противогрипните ваксини за този зимен сезон е 340 000, от които 180 000 отиват за изпълнение на програмата. В аптечната мрежа хора, които не попадат в рисковата група, ще могат да избират от два вида ваксини.

Ангелов съобщи още, че до 23 октомври 2021 г. трябва да приключи реализацията на проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", който се финансира с европейски средства. До момента са пристигнали почти всички линейки, които трябваше да се купят.

Ще бъде обявена поръчка за високопроходими линейки. Отпуснати са допълнително 2.5 млн. лв., за да бъдат закупени специализираните автомобили, тъй като е нямало интерес от страна на доставчици по заложения първоначално бюджет в програмата. Предстои обявяване на поръчка за доставчик на медицинска апаратура и обзавеждане.

Обявени са и всички поръчки за започване на строително-монтажните работи по спешните отделения у нас. До средата на октомври ще започнат дейностите в Северозападния район, като в Монтана ще се строи чисто нов център за спешна медицинска помощ. До края на октомври ще започнат дейности и в Русенска област.

Здравният министър поясни, че за да започнат дейностите, трябва да бъдат сключени договорите и добави, че заедно с тях ще продължат и доставките на медицинска апаратура.

Той изрази притеснения, че строително-монтажните дейности няма да приключат в срок заради спазването на законоустановените срокове и процедури. Министърът обаче увери, че европейското финансиране няма да бъде изгубено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във