Банкеръ Daily

Общество и политика

Фалшивата новина за еничарите достигна до министъра

Група протестиращи нахлу по време на церемонията по награждаване на учители от Съюза на българските учители, която се проведе в столичен хотел по-рано през деня. Протестиращите поискаха сметка от представителите на Министерството на образованието и науката (МОН) за обученията, които провеждат на учители по история. Недоволни учителки са се били оплакали на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Просветният министър Красимир Вълчев обеща да провери сигнала на ПП "Възраждане". В Народното събрание той обясни, че е разговарял с лидера на партията и никога не е отказвал среща. Следващата седмица отново ще има такава. Според Красимир Вълчев очевидно има политически елемент в днешната акция на "Възраждане".

Оказа се, че в интернет се разпространява информация, че в учебници по история се твърди, че: "Еничарството е уникален шанс за израстване във военна кариера на българските момчета".

Вълчев увери, че в учебната програма по история няма твърдение, че хората доброволно давали децата си за еничари. Програмата по история била балансирана, смята той.

"Очевидно има политически фактори, които се изкушават да използват темата история за политически цели", коментира просветният министър.

Той отново акцентира на недостига на преподаватели и допълни, че за следващите две години има заложени по 360 милиона лева за достигане на двойното увеличение на учителските заплати.

Министърът съобщи, че от неговото ведомство ще създадат специализиран корпус от учители, които срещу допълнително заплащане ще преподават и в школата в обособените квартали. Ще се инвестира в преквалификация на учителите особено на тези, които са в малките училища. Ще има стипендии за добрите учениците, за да запишат педагогика. "Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти", категоричен е ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във