Банкеръ Weekly

Общество и политика

ФАЛИРАЛАТА ЕЛИТБАНК СТАНА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА

Софийският градски съд присъди активите и имуществените права на фалиралата ЕЛИТБАНК на Агенцията за държавните вземания. След като синдиците на фалиралата банка Христина Стамова и Емил Раковски прехвърлят всички вземания, сгради и имущество на агенцията, те ще подадат в съда молба за заличаването на ЕЛИТБАНК от търговския регистър.


Държавата - в лицето на Министерството на финансите, бе единственият кандидат-купувач, който на 25 ноември 1999 г. се яви на търга за ЕЛИТБАНК, оценена за 1.62 млн. нови лева. Ведомството на Муравей Радев бе готово да даде за активите на фалиралата банка 1.3 млн. лв. - 80% от оценката й. Синдиците Христина Стамова и Емил Раковски обаче предложиха на съда да не признае министерството за купувач, тъй като то не възнамеряваше да плати парите в брой. А да прихване оферираната цена от сумата, която фалиралата кредитна институция дължи на бюджета - около 12 млн. лева. Магистратите приеха аргументите на синдиците и не признаха финансовото ведомство за победител в търга. За да може държавата да излезе безболезнено от ситуацията, Агенцията за държавните вземания, която е под шапката на финансовото министерство, помоли в началото на януари 2000 г. съдът да й възложи за управление активите и имуществените права на ЕЛИТБАНК. Три месеца по-късно молбата й бе удовлетворена.


Агенцията ще се нагърби с ангажимента да продаде две сгради на фалиралата банка в Русе и Ловеч, както и 70 дка земя в Младост 4. Става дума за злополучния Град на мечтите на строителната пирамида Анжел АД, която през декември 1995 г. е ипотекирала терена в полза на ЕЛИТБАНК по заем за 900 хил. нови лева, отпуснат от банката на дружеството през 1994 година. Сега дългът на Анжел АД вече достигна 1.7 млн. нови лева.


Юристите на Агенцията за държавните вземания ще се занимават и с делото по иска, заведен през 1998 г. от адвокатите на затворената ЕЛИТБАНК срещу Пощенска банка. Те настояват пред съда да отмени сделка от 1997 г., с която квесторите на ЕЛИТБАНК са погасили дълга й от 400 хил. нови лева към Пощенска банка, като са й прехвърлили сградата на затворената кредитна институция в Пловдив. През юни 1999 г. Софийският градски съд отхвърли иска на ЕЛИТБАНК, но нейните адвокати обжалваха решението пред Апелативния съд.


Освен имоти Агенцията за държавните вземания ще наследи от ЕЛИТБАНК и вземанията й от нейни длъжници. В момента най-големите й нередовни кредитополучатели са регистрираната в Малта Блек Сий Шипинг Лтд., която има да връща на ЕЛИТБАНК над 22 млн. нови лева, ФБК Макском - 9.97 млн. лв, Макском ООД - 8.6 млн. лв., 22 ООД - 3.94 млн. лв., 22 карата - 3.4 млн. лв., Макском холд (преименуван през 1998 г. в Нордком холд) - 3.2 млн. лв., Юнион кар - 1.72 млн. лв., и Велекс Ентърпрайсиз - 1.8 млн. щ. долара и 973 хил. лева.


Дълговете на Блек Сий Шипинг и на Велекс Ентърпрайсиз са необезпечени и срещу тези две фирми са заведени дела за обявяването им в несъстоятелност. Същото дело се води и срещу ФБК Макском, което бе един от големите акционери на фалиралата ЕЛИТБАНК. Други две фирми - Макском холд и Макском ООД, които освен длъжници също са бивши големи акционери на ЕЛИТБАНК, са обявени в несъстоятелност и в момента се управляват от синдици. В несъстоятелност е и Юнионкар, където съдружник е бившият изпълнителен директор на банката Иво Георгиев. Съдбата на тази фирма споделиха и пловдивските производители на кроасани 22 ООД и 22 карата.


Агенцията за държавните вземания не би трябвало да има големи проблеми с осребряване на придобитите от ЕЛИТБАНК активи. Особено като се знае, че Росен Георгиев - един от бившите изпълнителни директори на затворената банка, от февруари тази година е назначен в агенцията като шеф на дирекцията, която ще се занимава с фалиралите кредитни институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във