Банкеръ Daily

Общество и политика

"Файненшъл Таймс": Радев е на път да разбие статуквото в България

Бившият командир на Военновъздушните сили на България е на път да спечели президентските избори в страната и евентуално да разбие статуквото в българската политика. Това пише британският "Файненшъл Таймс" в коментар за първия тур на президентския вот у нас.

Изданието посочва, че за разлика от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева Радев отлично владее английски, немски и руски език. Британците отбелязват, че той е учил и във Военновъздушния колеж на Алабама.

Коментарът отчита, че Радев е обвиняван, че е твърде близък с Москва и не е напълно отдаден на членството на България в ЕС и НАТО. Статията обяснява, че Социалистическата партия е наследница на подкрепяната от СССР Българска комунистическа партия, която управлява еднолично и репресивно държавата в продължение на 45 г. след Втората световна война

Радев призова за отпадането на западните санкции срещу Русия, наложени след анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна, но също така подчерта подкрепата си за мястото на България в системата на западния Алианс, пише британският вестник.

"Файненшъл Таймс" отчита, че позицията на Радев е нещо нормално за български политик, който се опитва да привлече гласовете на многобройните русофили в страната.

Българският президент няма изпълнителни правомощия по модела на САЩ и Франция, но има важни отговорности, включително правото да налага вето на закони, както и да постига нужните компромиси за назначаването на служебно правителство във време на евентуална криза, обяснява  изданието.

В коментара се посочва, че премиерът Бойко Борисов е изключително влиятелна личност в българската политика през последното десетилетие, както и че е обещал незабавно да подаде оставка, ако бившият генерал от ВВС спечели в неделя, което почти сигурно ще предизвика нови парламентарни избори в България през следващата година.

Предсрочните избори изглеждат вероятни, не на последно място, защото България бе избрана да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през януари 2018 г., роля, най-подходяща за правителство с нов изборен мандат, разполагащо и с време, за да се подготви за европейските си отговорности, изтъкват британските журналисти.

Възможното усложнение, ако се развие този сценарий, е, че нито ГЕРБ, нито социалистите, изглежда, ще спечелят абсолютно мнозинство в следващия мандат. Изданието допуска, че ще започнат деликатни коалиционни преговори, а от Румен Радев, като президент, ще се очаква да ги направлява до успешен край, продължава коментарът.

Поразителното в президентските избори, белязани от широкоразпространената неудовлетвореност от политическата класа, е, че 15% от гласоподавателите са подкрепили десен ултранационалистически кандидат, а 5.6% са гласували с „Не подкрепям никого”. Избирателната активност е малко над 54%, продължава коментарът.

В неделя българите гласуваха с голямо мнозинство и на референдум в подкрепа на нова, мажоритарна изборна система и намаляването на държавните субсидии за партиите. Въпреки това избирателната активност се оказа малко по-ниска от необходимото, за да направи тези резултати валидни, завършва статията си "Файненшъл Таймс".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във