Банкеръ Daily

Общество и политика

"Файненшъл таймс": Могерини ще е външен министър на ЕС

Увеличават се шансовете на италианският външен министър Федерика Могерини да бъде избрана за наследник на британката Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Това твърди "Файненшъл таймс", като според изданието въпросът ще бъде решен още тази събота на среща на лидерите на съюза. В статията няма и дума за това, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева е обсъждана като възможен кандидат.

Германският канцлер Ангела Меркел изглежда е склонна да се примири с номинацията на Могерини начело на външната политика на Съюза, за да избегне изостряне на отношенията с Италия и Франция, коментира „Файненшъл таймс“. Според запознати Берлин е по-разтревожен от опитите на италианския премиер Матео Ренци да разхлаби бюджетните правила в ЕС и предпочита да запази силите си за тази битка.

Категорично против италианския външен министър за наследник на Аштън засега се е обявила само Литва.

Дипломати коментират, че останалите страни, които не биха искали Могерини да стане върховен представител, няма да успеят да сформират блокиращо малцинство.

Ако обаче Могерини стане върховен представител за външната политика, постът председател на Европейския съвет вероятно ще бъде даден на източноевропеец.

Британският премиер Дейвид Камерън изказа подкрепа за кандидатурата на полския си колега Доналд Туск за председател на Европейския съвет, пише „Файненшъл таймс“.

По-рано тази година двамата имаха спор по повод злоупотребите на поляци с британската социална система и тогава Камерън се зарече, че няма да подкрепи Туск за висша позиция в институциите на Европейския съюз.

Сега обаче британският премиер изглежда разчита, че полският му колега е човекът, който ще успее да наложи либерални икономически реформи в ЕС и ще подкрепи амбицията на Лондон за ред сериозни промени в начина, по който функционира съюзът.

Представители на британските власти се оплакват неофициално от лошия английски и френски на полския министър-председател, но за Лондон е важно Европейският съвет да бъде оглавен от лидер на страна извън еврозоната, който би попречил на трансфера на суверенитет от страните членки към нейните институции, отбелязва изданието.

Като съперници на Туск за председателския пост в Европейския съвет, заеман сега от Хемран ван Ромпой, британското издание сочи датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит и бившия латвийски премиер Валдис Домбровскис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във