Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Файненшъл таймс": Броят на българските емигранти в Германия е незначителен

Румънците и българите в Германия, за които имаше прогнози, че бързо ще се увеличат през 2014 г., все още са незначително малък брой в сравнение с турците, поляците и имигрантите от бивша Югославия, пише в. „Файненшъл таймс”.

В Германия също има безпокойство за цената на имиграцията, макар дебатите да не са толкова изострени както във Великобритания, отбелязва британското издание.

През 2012 г. в Германия са дошли над 1 милион имигранти, което е пренебрежимо малко в сравнение с 80-милионното й население. Все пак в момента около 19% от жителите й са родени в чужбина. Румънците и българите, за които имаше прогнози, че бързо ще се увеличат през 2014 г., все още са незначително малък брой в сравнение с турците, поляците и имигрантите от бивша Югославия.

Германия като цяло има полза от имиграцията, но печалбите и разходите са неравномерно разпределени. Високо квалифицираните чуждестранни работници са широко разпръснати, докато ниско квалифицираните обикновено се концентрират в големи промишлени градове, където се заселват близо до свои сънародници, често в препълнени жилища, в квартали с висока безработица, престъпност и социални напрежения, посочва „Файненшъл таймс”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във