Банкеръ Weekly

Общество и политика

Езикът на омразата властва в парламента

Патриотът Юлиан Ангелов получи първото наказание "забележка" от новия парламентарен шеф Караянчева.

Независимо че с всеки изминал ден европердседателството приближава прага на България, депутатите я карат постарому. Очевидно хората на Ахмед Доган са повели сериозна война с наричаните от тях националисти и нямат никакво намерение да ги оставят спокойно да пребивават във властта. Дразненето на Патриотите, гледането под лупа на всяко тяхно действие или дума са съзнателно избрана и следвана тактика на ДПС, за да се показва всеки ден колко са вредни за управлението на страната, както и да се мотивира искането за "демонтажа" им от властта. Патриотите също не остават длъжни на основния си враг, отвръщат му със задружен залп, дори си изпускат нервите и използват обидни квалификации.  И въпреки непрестанните призиви на партийните лидери да се избягва езикът на омразата, както и клетвите на политическите сили, че са против този стил на говорене, грозната, обидна реч продължава да се лее от парламентарната трибуна.

Ньойският договор, подписан преди почти век, стана причина за ново стълкновение между ДПС и "Обединени патриоти" в сряда (29 ноември) в пленарната зала на парламента. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ прочете декларация, в която обясни, че националистите са поискали прекрояване на границите, с което са застрашили отново мира в региона, а ГЕРБ мълчаливо ги подкрепят. Повод за изявлението на Карадайъ бе организираното от ВМРО миналата неделя факелно шествие протест по повод 98-ата годишнина на Ньойския договор. В него участва и евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Настояваме президентът, парламентът и правителството да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите. На 26 ноември 2017 г. с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, се афишира напиращият реваншизъм, този път в рамките на исторически реминисценции, опити на използване на исторически факти като договори, чието действие отдавна е суспендирано от последващи договори", обяви Мустафа Карадайъ. Той припомни и условия от Парижкия мирен договор от 1947 г., който определя границите на държавите днес. Декларацията на Карадайъ бе прекъсвана с подвиквания от редовете на "Обединените патриоти", Павел Шопов и Юлиан Ангелов от местата си викаха "еничари".

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев протестира остро срещу поведението им и настоя Ангелов да бъде отстранен от пленарната зала заради обидната дума, която повторил два пъти - въпреки направената от парламентарния председател Цвета Караянчева забележка. Докато Цонев възразяваше по начина на водене на заседанието от редиците на "Обединени патриоти", отново се чуха викове "еничар". Което напомни на депутата защо е взел думата и той обърна внимание, че към Карадайъ е имало и друг тип квалификация, която трябвало да се чуе на запис от Караянчева, за да наложи наказание.

Патриотите обаче показаха, че взаимно си пазят гърбовете особено когато са в пререкание с ДПС. По-късно проф. Станислав Станилов от "Атака" защити колегата си от ВМРО и разясни, че "еничарин" означава "елитен войник" и не е обидна дума.

Пикът на разгорелите се страсти настъпи, когато Юлиан Ангелов също излезе на трибуната с декларация от името на Патриотите. Той оправда шествието на националистите с това, че те почитат историята, паметта на героите и го правят традиционно от години насам. "Не трябва една държава да бъде наказвана и да бъдат рязани етнически територии. От години ние почитаме паметта на тези герои, участвали във войните. Вашите прадеди също са участвали в тях, но явно днес вие сте решили да покажете на Европа, че сме най-черните и нямаме право да участваме в управлението на страната", защити националистическата чест Ангелов. Той обясни, че определени "еничари" носели пантофи в сараите на Доган. Това вече принуди Караянчева да му наложи официално наказание "забележка" съгласно правилника. Всъщност това е първата й санкция на депутат, откакто е на новия си пост.

"Вие използвате всякакви номера, включително с доноси, с измислици, с един пасквил и една книжка срещу българските патриоти, за да ги направите най-черните", продължи обаче Патриотът, припомняйки за брошурата, която младежи на ДПС раздаваха по време на посещението на делегацията на Европейския парламент начело с Антонио Таяни миналата седмица.

Накрая Ангелов заключи, че от ДПС са вредни за българската държава и бе скастрен отново от председателя Караянчева. Той обаче не се примири, а посочи, че говори истината. И напомни на движението, че идва Рождество Христово.

"Наближава Коледа. По Коледа в ДПС се случват чудеса", заби последния "пирон" депутатът от "Обединени патриоти", намеквайки за времето на смяната на предишния лидер на партията Лютви Местан преди две години.

И тъй като призивите на парламентарния председател да се спре с обидните подвиквания от място, най-вече от редовете на националистите, не повлияха на нажежената ситуация, Караянчева даде 30-минутна почивка, за да се успокоят страстите.

Припомняме, че неотдавна Валентин Касабов от НФСБ нарече представителите на ДПС на турски "хлебарки", които трябва да бъдат смачкани, но тази грозна обида остана несанкционирана от предишния председател на Народното събрание Димитър Главчев.

Преди разправията между ДПС и Патриотите в сряда депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на председателя на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. Левите искаха той да отговаря на въпроси за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти след негови изявления в медиите, че има данни за такива нарушения с цел сплашване. От ГЕРБ възразиха, че подобно бързане не е необходимо, тъй като идната седмица в пленарната зала ще се разглежда докладът за дейността на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във