Банкеръ Daily

Общество и политика

Езиковите центрове искат да се разреши присъствено обучение

За поред път от Асоциацията на езиковите центрове предупреждават, че "липсата на присъствена форма на обучение в езиковите учебни центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца". 

В отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, здравния и образователния министър и медиите, те настояват да им бъде разрешено присъственото обучение, тъй като, по думите им, то засяга бъдещето на поне 10 000 млади българи.

"В последните няколко месеца в поредица наши писма до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката изложихме нарастващата си тревога от невъзможността за пълноценна подготовка на хиляди български младежи, подготвящи се за изпити за международни сертификати. Тези сертификати, както е добре известно, са де факто входящите изпити за редица престижни български, европейски и световни университети", започва писмото на езиковите центрове.

Те посочват, че в последните седмици са получили многобройни писма и обаждания от над 100 подготвителни езикови центъра от цяла България, които са се обърнали към тях със зов за помощ.

"Единственото, което те искат, е да им бъде позволено да проведат нормални практически занятия с учениците в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати. Отново напомняме, че става въпрос за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци обучаеми, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. Освен това, сериозен дял от учителите и персонала в езиковите центрове вече се ваксинираха", пише в писмото им.

Оттам предупреждават, че "подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн". Не по-маловажна е загубата на репутация за езиковите центрове, която те са градили с много усилия. "А загубата на репутация, както е известно, води до лоши икономически резултати и може да принуди много от тези центрове да затворят врати. Центрове, които вече десетилетия подготвят успешно най-будните и амбициозни български деца и са своего рода трамплин към качественото им европейско образование и кариера", посочват още в писмото си, в което прилагат списък с подготвителните центрове за изпити за международни сертификати от цялата страна, които застават зад това искане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във