Банкеръ Daily

Общество и политика

Езерото в Панчарево по „стъпките“ на Бодензее

„Музи на водата“  на езерото в Панчарево. Така се нарича новият проект на Софийската опера и балет, който започва от 26 юни и ще продължи до 2 август 2020 година. В програмата ще може да чуете: На 26, 27 и 28 юни, както и на 19 и 31 юли и на 1 и 2 август – мюзикъла „Mamma mia!от Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

На 3, 4, 5 и 10 юли – балетът „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски, а на 11, 17 и 26 юли – балетът „Зорба Гъркът“ от Микис Теодоракис. На 12 и 18 юли ще се танцува балетът „Кармина Бурана“ от Карл Орф. На 24 и 25 юли ще може да гледате операта „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер.

При представянето на проекта директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов посочи, че по време на принудителната ваканция екипът му не е спрял да се труди и има с какво да се похвали. Над 500 - 600 хиляди души са гледали онлайн спектаклите на операта, поставяни през последните години и заснети от Българската национална телевизия. Освен това за първи път европейската платформа „Opera Vision“ е излъчила постановки на Софийската опера и балет, като те ще могат да се гледат още два месеца и вече академик Пламен Карталов е събрал интересни коментари.

Докато течеше пресконференцията в сградата на Операта, директорът й уточни, че и в този момент текат репетиции – и на балета „Хиляда и една нощ“, и на операта „Електра“.

В същото време той не скри безпокойството си, че заради пандемията Операта е изправена пред много неизвестни – и икономически, и политически, и духовни, но въпреки тях тя дръзко продължава напред.

„Не можех да оставя театъра без задачи, без да гледаме към нови територии! И след спектаклите пред Катедралния храм „Свети Александър Невски“ и на Белоградчишките скали, решихме да продължим с по-близки дестинации – на не повече от 12 километра разстояние. Така след инициативата „Опера в парка“ в градините на Военната академия, която тази година ще се проведе за единадесети път, но този път само за деца, ще се продължи със спектакли на езерото в Панчарево“ – разказа академик Карталов. Той призна, че проектът не е лишен от дързост.

На представянето на новия проект бе и кметът на Панчарево – Николай Гюров, който разказа за любимото си езеро Бодензее в австрийския град Брегенц. Там вече над 75 години се изграждат сцени и се поставят спектакли и намерението на Гюров е и на Панчаревското езеро да стане традиция да се гледат опери и балети.

По щастливо съвпадение на обстоятелствата се оказва, че собственик на понтона, на който ще бъде сцената, е почетният консул на Судан в България – собственикът на „Хели Ер“ – Георги Спасов. Той от години подкрепя Софийската опера и балет в различните им начинания и ще им предостави безплатно пространството. Мястото е особено подходящо и за „Лебедово езеро", и за „Рейнско злато“, където този път трите русалки – сестрици ще си играят не на дъното на Рейн, а в река Искър. Някога на този понтон Лили Иванова е изнасяла концерти, а освен това своите анекдоти е разказвал и големият комедиен актьор Никола Анастасов. Дълго време понтонът бил в недобро състояние, но след като идеята била дадена и подкрепена от кмета Гюров, нещата се случили светкавично и укрепването било направено, разказа Спасов.   

Кметът Гюров обяви, че се обсъжда вариант при магазин „Метро“ да се осигури паркинг, откъдето зрителите, които пристигат с метро, да бъдат извозвани с малки микробуси до мястото, където ще бъдат спектаклите. До понтона също ще има място за паркиране. Той е закотвен и фиксиран, но на място ще има аварийно спасително звено с патрулна лодка, увери кметът.

При балетните спектакли музиката ще е на запис, уточни още академик Пламен Карталов. Местата ще са за над 900 души, но при сегашните противоепидемиологични мерки публиката няма да може да надвишава 400 души.

Цените ще са между 20 и 60 лева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във