Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВТИНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК ХАНКЕ

Няма как президентът Стоянов да не е чувал английската приказка: Не съм толкоз богат, че да купувам евтино. Със сигурност знае и знаменитата фраза за безплатния обяд. Чудно какво го накара да напазарува в началото на мандата си евтини икономически съветници от университети с прочути имена. Като професора Стив Ханке от Харвард например.


През седмицата именитият експерт побърка справочните отдели на медиите, които търсеха някакво потвърждение на твърдението му, че още преди въвеждането на Валутния борд бил посъветвал левът да се върже към долара, а не към марката. Такова потвърждение - върху хартия, лента, компютърна дискета или диск, не бе открито. Или Ханке не го е казвал, или само го е прошепнал в ухото на българския президент - в публичното пространство няма и бегъл спомен за прозрението на съветника, нает за 1 долар.


Колкото до анализите на Стив Ханке за ролс-ройса на валутите, за влиянието на силния долар и скъпия нефт върху родната икономика - тоя коментар можеха да го напишат и стажант-репортерите на вестниците. И го написаха, впрочем.


Та въпросът е какъв всъщност е Ханке - икономически съветник на българския президент или популярен, но леко повърхностен коментатор на свършени факти. Защото, ако е съветник, трябва да съветва. И даже да не е рекъл навремето това, което твърди, че е рекъл, може да каже сега какво да се прави. Със скъпия долар и скъпия нефт. С очертаващата се пропаст в платежния баланс и предвижданите трудности по погасяването на външния дълг. Та въпросът е може ли всъщност? И ако да, защо не го прави? Ако не иска, да си остане свободен анализатор, без президентът да го кичи с ранга на съветник. Та бил той и толкоз евтин, почти безплатен.


Имаше един стар виц, в който се разказваше за един мъж, послушал съвета на жена си и решил да замени десетлевовата интимна услуга на съседката срещу петлевовата на съпругата. И прокоментирал разликата така: Евтиното си е евтино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във