Банкеръ Daily

Министърът на външните работи Светлан Стоев:

Еврозоната и Шенген остават неизменен приоритет за България

Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията. Както и досега, ние ще продължим да решаваме широк кръг от въпроси в съответствие с външнополитическите приоритети на страната ни. Ще продължим да защитаваме интересите и сигурността на българските граждани в чужбина, да полагаме усилия за засилване на стратегическата стабилност в Европа и света в рамките на своите отговорности и ангажименти като активни членове на ЕС, НАТО и ООН. Водени от принципа на мултилатерализма, основан на международното право, България винаги се е обявявала в подкрепа на международното сътрудничество, което има незаменима добавена стойност в усилията на страните за намиране на ефективни и устойчиви решения на глобалните проблеми. Това посочва министърът на външните работи Светлан Стоев в обръщение към служителите в Министерството на външните работи по повод професионалния им празник – Деня на Българската дипломатическа служба.

"Ще продължаваме да работим за укрепване на съществуващите стратегически съюзи и участието ни в трансатлантическото партньорство, основано на общи ценности между ЕС и САЩ. Ключова за нас е темата и за регионалната сигурност, предвид географското ни положение в стратегически важния Черноморския регион и ролята ни на съюзник в рамките на НАТО. Оставаме заинтересовани от установяването на траен мир и стабилност и очакваме конструктивен и отговорен подход от всички заинтересовани страни", казва Стоев. 

Според него изключително важен за европейската сигурност и за излизане от кризата с КОВИД-19 е и Механизмът на ЕС за възстановяване и устойчивост „Следващо поколение ЕС“. Това е навременен и нужен ресурс, който ще ни позволи да повишим потенциала на икономиката си в дългосрочен аспект. Подобренията в Националния ни план за възстановяване и устойчивост, направени от служебното правителство през последните два месеца, целят да гарантират именно тази перспектива.

"Неизменни наши приоритети остават и присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Продължаваме да работим за укрепване на двустранното и добросъседско сътрудничество и да бъдем сред най-големите поддръжници на европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани.  Водени сме от разбирането, че реализацията на тази цел ще насърчи просперитета в нашата част на Европа и ще допринесе за укрепването на регионалната и международната сигурност. И днес европейската интеграция на страните от Западните Балкани остава безалтернативна, но не и безусловна. Ангажирани сме твърдо и открито в конструктивен диалог с Република Северна Македония, който да даде необходимите гаранции за приемственост и продължаването му при следващо редовно правителство. Напредъкът по тази тема преминава през изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г.", подчертава външният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във