Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОТО ОТНОВО СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕАНИМАЦИЯ

Единната европейска валута определено е тежко болна. И по всичко изглежда, че заболяването й е генетично. Защото валутните играчи от месеци не обръщат внимание на добрите икономически новини от еврозоната, но упорито продават еврото при най-маловажната лоша вест.


Същото се случи и през изминалата седмица, когато станахме свидетели на най-тежките загуби на единната европейска валута от въвеждането й на 1 януари 1999 г., на най-ниските в историята й стойности спрямо йената и на невиждан от 14 години насам синтетичен (преизчислен чрез кошницата на екю) минимум към щатския долар.


Валутните експерти посочват няколко причини, предизвикали срива на валутата. От една страна - изненадващо слабият индустриален продукт на еврозоната, който през юни намаля с 0.4 процента. Разочароваха и данните за търговския излишък през юли - 1.5 млрд. евро срещу почти шест пъти по-високия положителен търговски баланс от 8.4 млрд. евро през юли 1999 година. На второ място се изтъква твърде безотговорното изказване на германския канцлер Герхард Шрьодер, че съществуващото ниво на еврото би трябвало по-скоро да е повод за радост, а не за безпокойство. На трето - ликвидирането на част от деноминираните в евро активи на световните инвестиционни фондове и конвертирането им в долари и йени поради хроничната слабост на европейските пари и неясното икономическо бъдеще на еврозоната.


На фона на всеобщото отрицание на единната европейска валута добрите икономически вести не направиха впечатление на никого. Особено силно се представи Германия. Там броят на безработните през август намаля с 18 хиляди души, юлските промишлени поръчки се увеличиха с 0.7%, августовският индекс на потребителските цени намаля с 0.2% месечно и се повиши с 1.8% спрямо същия период на миналата година. Мощно нарасна индустриалният продукт на страната през юли - с 3.5% месечно и с 5.5% на годишна база. Тези положителни резултати не успяха да обърнат посоката на движение на еврото. Този път извинението беше, че безработицата в еврозоната през юли е останала без промяна в сравнение с юни - 9.1%, което може би означавало, че е изчерпала потенциала си за намаление. А продажбите на дребно през юни са спаднали с 0.4% месечно.


Изхождайки от конфигурацията на основните световни валути, техническите анализатори прогнозират еврото да продължи да поевтинява. Все пак те предупреждават, че са възможни резки обрати и препоръчват да се държат под око няколко нива. При невъзможност за възстановяване на еврото над 0.8720 USD/EUR се очакват сривове до 0.86 USD/EUR, 0.8580 USD/EUR и 0.85 USD/EUR. Ако единната европейска валута успее да пробие и да се задържи над 0.8760 USD/EUR, може да се смята, че най-мрачният период в историята й е отминал.


От САЩ продължават да пристигат благи вести. Най-добрата от всички е, че производителността на труда през второто тримесечие на годината е нараснала с 5.7% годишно, а разходите за единица труд са намалели с 0.4 процента. Същевременно производителността в нефинансовия корпоративен сектор, следена особено внимателно от шефа на Федералния резерв Алън Грийнспън, се е увеличила с 5% на годишна база срещу 2.9% годишен ръст, постигнат през първите три месеца на 2000 година. Президентът на нюйоркския клон на щатската централна банка Уйлям Макдонъф смята, че икономиката на САЩ ще се охлади до около 4% годишен ръст благодарение на добрата макроикономика и здравата парична и фискална политика. Според него световният икономически растеж трябва да стане по-балансиран, защото щатската икономика продължава да е основният двигател на ръста на световния БВП.


Японската йена създаде най-много неприятности на валутните търговци през седмицата с върховите си постижения спрямо еврото. Според финансовите анализатори най-активни продавачи на единната европейска валута са били японските банки за доверително управление и животозастрахователните компании, искащи на всяка цена да закрият губещите си дълги позиции в евро. Засега, въпреки предупрежденията и заплахите за интервенции в подкрепа на единната европейска валута, няма промяна в настроението на основните играчи. Дори големият световен спекулант Джордж Сорос призова Европейската централна банка да се намеси в подкрепа на загиващата си валута.


За седми пореден месец централната банка на Великобритания остави без промяна - на 6%, основната краткосрочна лихва по английската лира. Това е най-дългият период на лихвена стабилност от лятото на 1997 г. насам. Решението бе очаквано и отчетено в цените на основните валути.


У нас междубанковият валутен пазар беше сравнително активен. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 113 млн. г. марки при 45-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във