Банкеръ Weekly

Общество и политика

Евросъюзът загрижен за бежанците от Сирия

Броят на бежанците от Сирия, които продължават да търсят спасение от насилието в страната, достигна 115000души. По-голямата част от тях намират убежище на територията на Турция, Йордания, Ливан и Ирак. След среща с кипърските власти в началото на седмицата еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че ситуацията е ужасна и се променя за броени часове.Кипър, който неотдавна пое председателството на Европейския съюз за следващите шест месеца, е най-близката до Сирия държава на общността. Разстоянието между тях по море е само 170 километра. Именно това бе причината по време на неформалната среща на вътрешните и правосъдните министри на страните от Евросъюза, състояла се в Никозия на 23 юли, Кипър да предложи план за евакуацията на 200000 бегълци от режима в Дамаск. Става въпрос за сирийски граждани, които имат европейски паспорти или са и с чуждо гражданство. Същевременно кипърските власти уточниха, че въпросният план ще се приложи само в краен случай и че целта му е единствено да улесни репатрирането на бежанците. Вариантът за постоянното им приемане в страната беше отхвърлен.


Комисарят Сесилия Малмстрьом каза пред медиите, че по време на консултациите европейските министри са се договорили и за създаването на програма за регионална защита. Фокусът й е насочен към хуманитарното сътрудничество, настаняването, интеграцията, както и връщането на бежанци от режима на Башар Ал-Асад. Тя отбеляза също така, че Брюксел наблюдава внимателно проблема, и съвсем скоро ще се върне към него, защото за нещастие конфликтът в Сирия, изглежда, няма да приключи в близките седмици.


Докато в Кипър се обсъждаха плановете за защита на бежанците, в белгийската столица външните министри на общността приеха решение за затягане на оръжейното ембарго срещу Сирия. Надеждата е, че по този начин ще се ускори краят на конфликта, който в последните седмици прераства в гражданска война. Новите правила задължават страните членки да претърсват корабите и самолетите, за които има подозрение, че пренасят оръжие или стоки с възможната двойна употреба. Сегашните ограничения включват и забрана за самолетите на националната сирийска авиокомпания Syrian Ai r да използват което и да е летище в ЕС, освен при необходимост от аварийно кацане. Освен това още 26 души бяха добавени към списъка със сирийски граждани, които имат забрана за пътуване в Европа и чиито сметки в европейски банки са блокирани.


Решенията на Евросъюза за затягане на санкциите изостриха още повече отношенията му с Русия. Знае се, че Москва продължава да доставя оръжие за режима в Дамаск. През миналата седмица пък Русия и Китай използваха правото си на вето върху приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за налагане на международни санкции срещу Сирия. Така повече от година след началото на конфликта очевиден резултат от усилията за намаляване на репресиите няма. И по всичко личи, че без подкрепата на цялата международна общност мерките на ЕС в тази насока са обречени на неуспех.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във