Банкеръ Daily

Общество и политика

Евростат: Почти всеки втори българин между 18 и 34 г. живее все още при родителите си

България е сред първите 5 страни в Европейския съюз, в които най-висок процент от младите хора на възраст между 18 и 34 години са продължавали да живеят при родителите си през миналата година, показват данни от анализ на Евростат по повод днешния 15 май, който се отбелязва  като Международен ден на семейството. 

Средно около 28 на сто от младите европейци са пребивавали  при родителите си до 34-годишна възраст, докато у нас показателят е близо 46 процента или почти всеки втори  млад българин в диапазона 18-34 г. все още е живял с родителите си 2018 г.

Според демографски данни на Националния статистически институт у нас на възраст 18-34 години е имало около милион и двеста хиляди  млади българи, като 530 хиляди от тях или 46 на сто са обитавали все още родителската стряха  и през миналата година.

Освен това българските мъже в този възрастов диапазон сравнително най-късно в Европейския съюз са напускали родителите си - на 32 години, докато младите българки са напускали дома си на възраст 27,5 години,  според данните на Евростат.

 Тези показатели съвпадат и с данните на института за това на каква възраст младите българи сключват първи брак - за мъжете средно 32 години, за жените - 27 години.

Според данните на родната статистика близо 34 процента от младите българи на възраст до 34 години са се преселили през миналата година по някакъв повод във вътрешността на страната, като най-голям е бил делът на мигриращите от селото - в града. По тази причина в градовете са живели около 920 хиляди млади българи, докато в селата техният брой в селата е бил три пъти по-малък - около 280 хиляди.

Освен това близо 50 процента от българите, които избират външна миграция също попадат във възрастовата категория 18-34 години, според проучването. През 2018 г. в чужбина са мигрирали близо 33 000 българи, като половината са били на възраст  до 34 години.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във