Банкеръ Daily

Доц. Атанас Славов:

Европрокуратурата ще утвърди общ стандарт в ЕС

"Европейската прокуратура е стъпка в посока да се утвърди общ стандарт за върховенство на правото в целия Европейски съюз. Действията на българската прокуратура и на Висшия съдебен съвет при излъчването на българските кандидатури пораждат съмнение, защото отново сме в ситуация на "изгубени в превода". Надявам се, че Европейската прокуратура ще е достатъчно силен притегателен център за прокурорите, които имат интегритет и високи професионални качества". Това коментира пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и част от ръководството на "Демократична България". 

По думите му е "жалко, че вече 15 години сме член на ЕС, а още не сме свикнали да работим по европейските стандарти".

"Ако искаме да сме пълноправни членове на ЕС, българската прокуратура трябва да се промени. Начин за промяна е налагане на повече европейски норми и легитимиране на политически сили, на институции, които да извършат отвътре тази дължима промяна. Не може българската прокуратура да е един анклав сред другите институции в държавите членки", заяви той. 

"Ако не направим промени в сферата на правосъдието и на прокуратурата, ще бъдем в дълг и към ЕС, и към българските граждани, които трябва да получават навременно и справедливо правосъдие. Най-прекият път към това да виждаме ефективност в работата на Европейската прокуратура е да си устроим така съдебната власт и прокуратурата, че да отговарят на европейските стандарти и да защитават правата на гражданите", допълни доц. Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във