Банкеръ Daily

Общество и политика

Европроект ще показва забележителностите из Северозападна България

Крепостта музей "Баба Вида" е главната туристическа забележителност във Видин.

Ново туристическо приложение за мобилни телефони - "Природа в ръка", ще облекчава пътешествениците. То е разработено по проект на три неправителствени организации от България и Румъния. Приложението бе представено от Евтим Стефанов, ръководител на Агенцията за регионално развитите и бизнес център (АРРБЦ) във Видин.

Чрез приложението "Природа в ръка", което действа като навигатор, всички, които обичат природата, ще могат да обиколят из четирите области в Северозападна България - Видин, Монтана, Враца и Плевен, и в добавка в още три в съседна Румъния - Олт, Долж и Мехединци. Чрез това устройство пътешествениците ще могат да събират информация – снимки и текст, и любопитни подробности за най-интересните туристически забележителности в този регион, които да посетят, как да ги открият на картата преди да тръгнат на път, или да се отбележат, че са били там и са ги харесали.

При работата по този проект е направено още и проучване на природното богатство за областите Видин и Враца, били са поставени 21 информационни табели, заедно с това са проведени шест обучения и са разработени най-разнообразни рекламни материали за региона.

Река Дунав, която разделя  България и Румъния, е втората по дължина граница в Европа, а като такава е добра предпоставка  за разширяване  на трансграничното ни сътрудничество.

Проектът "Мрежа за устойчиво използване на природното наследство и ресурси в трансграничния регион" се изпълнява по програмата Интеррег Румъния - България. Водеща в него организация е "Агенцията за регионално развитите и бизнес център 2000" в Монтана, а нейни партньори са Агенцията за регионално развитите и бизнес център във Видин и "Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер" Крайова. Проектът е с продължителност на изпълнение 24 месеца. Трансграничният проект  е на стойност 511 696 евро, осигурени от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във