Банкеръ Daily

Общество и политика

Европредседателството сплоти администрацията и институциите, похвали се Павлова

Председателството сплоти администрацията и институциите. Вярвам, че България ще бъде запомнена с това, че запазихме единството, бяхме екипни, единни и работихме целенасочено за това, за което се събрахме. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 по време на публичната дискусия „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, която традиционно се провежда от всяко ротационно председателство относно новите приоритети на Съвета на ЕС. 

Павлова, заедно посланика на Австрия в България Роланд Хаузер представиха постиженията по ключовите приоритети на Българското председателство, станали основа за работа през следващите шест месеца. В дискусията участваха още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер. Организатор на форума е ПанЕвропа България.

Павлова определи Срещата на върха в София като едно от ключовите постижения на председателството, от която започнаха много важни събития - преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС, осъществения диалог между лидерите от региона в сферата на сигурността и миграцията, допълнителни средства за 11 транспортни проекта с висок приоритет, Декларацията за започване на цифрова програма за Западните Балкани, първата промишлена програма на ЕС за военни способности, напредъка в борбата с тероризма и др.

Ето как изглежда Българското председателство в цифри, според презентацията на министерството: от 105 наследени законодателни досиета от Естонското председателство на 1 януари т. г., 78 са приключени от България с постигнати споразумения в Съвета или с Европарламента. Над 36 000 делегати и над 4700 журналисти посетиха страната ни. Те пристигнаха за проведените у нас 284 събития, 12 неформални съвета и 5 срещи от парламентарното измерение. В Брюксел и Люксембург са се провели 101 заседания на Съвета на ЕС и 1523 работни срещи и други заседания с повече от 94 000 участници. Председателството има 18 хил. последователи във фейсбук, 10 хил. в туитър и 1300 в инстаграм. Направени бяха 300 видеа и 5 хил. снимки, гледани над 2,5 милиона пъти в интернет и социалните мрежи.

„Зад цифрите обаче стоят реалните усилия на 1550 експерти от 35 български институции и на 150 доброволци. Те бяха зад кадър, но които координирано и денонощно работиха за организацията, сигурността и гладкото протичане на събитията от календара“, обясни Павлова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във