Банкеръ Daily

Общество и политика

Европредседателството ще е изцяло на български език

Българското председателство ще бъде проведено изцяло на български език. Искаме да подчертаем ролята на кирилицата и нашия принос за развитието на Европа. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на широко обсъждане на приоритетите на страната ни през първите шест месеца на следващата година, организирано от Евроклуба на Българската търговско-промишлена палата.

„Всички срещи и съвети у нас и в Брюксел ще бъдат превеждани от български с помощта на Главна дирекция „Преводи“ на Европейската комисия, с които вече сключихме споразумение“, припомни Лиляна Павлова.

Павлова отбеляза, че страната ни поема ръководството на Съвета на ЕС в период на много „предизвикателства“ пред Европа, но ще се справи с ролята да бъде отговорен и балансиран лидер, който ще води и големия дебат за бъдещето на Европа.

„Винаги ми е било много мъчно, че като нация се подценяваме и не си вярваме и се надявам, че през следващите месеци ще докажем обратното – че ще можем и успяваме заедно“, коментира министър Павлова. Тя даде пример с амбициозния национален приоритет, който си постави България –да бъде представител на Балканите и да защитава интересите на гражданите от съседните страни.

„Първите реакции на нашите партньори бяха: „Абсурд, темата е тежка и за шест месеца няма как да се постигнете какъвто и да било напредък“, но само четири месеца по-късно, благодарение на цялата енергия и отговорност, която вложи правителство в тази кауза, Западните Балкани станаха приоритет и на Европа“, отбеляза министър Павлова. Тя припомни, че цел на страната ни е постигането на покана за партньорство с ЕС за страните от Балканите, както и осигуряването на свързаност между тях – транспортна, енергийна и дигитална.

Министър Павлова представи всички приоритети на Българското председателство и аспекти от подготовката му по време на дебата в търговската палата. След нея доц. Антоний Гълъбов, преподавател в Нов български университет, направи и анализ на 10-годишното членство на страната ни след приемането в ЕС и постигнатото в този период. Той и проф. д-р Ингрид Шикова, председател на Евроклуба към БТТП, отбелязаха, че само преди 30 години никой не си е представял, че България ще стои на масата за преговори наред със страни като Германия и Франция и ще обсъжда с тях общоевропейските политики за сигурност, финансова и икономическа стабилност.

„Бих искала да потвърдя нашето желание да помогнем за провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Важно е всички граждани да разбират, че ЕС не е само машина за законодателство или спестовна каса, а нашето ежедневие и всички трябва да ни интересува какво се случва през следващите 6 месеца“, каза проф. д-р Шикова. Тя припомни, че остават точно 80 дни от днес до председателството и трябва да се бърза.

„Радваме се, че нашето председателство ще е отворено към гражданите, защото всички искаме нашата страна да се представи добре. Важните теми за нас и за бизнеса ще са разговорите за единния европейски пазар, кохезионната политика и бъдещето на труда в единна Европа“, каза в обръщение Цветан Симеонов, председател на БТТП, на специалното заседание на Евроклуба.

Той допълни, че БТТП не е безразлична към културата и освен възстановяване на паметници, е предложила на министерството на културата да реализира изложба в Брюксел на големия български художник Златю Бояджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във